Barcelona, ciutat digital

10.10.2018

Fa temps que les noves tecnologies han traspassat el terreny personal i administratiu per a convertir-se en una dimensió social: tothom vol ser smart, des d’un treballador del món del transport fins a un empresari del sector de la salut. Les ciutats no s’allunyen d’aquesta tendència i intenten convertir-se en smart cities. Barcelona no n’és una excepció.

L’Eixample vista des d’un satèl·lit, per Daily Overview. Satellite images copyright DigitalGlobe Inc

La capital de Catalunya acull grans esdeveniments tecnològics, i no només això, sinó que acumula reconeixements al voltant d’iniciatives digitals. Entre altres projectes, Europa ha premiat l’efectivitat de Wifinet, la xarxa pública d’accés comunitari a internet, que és la més gran del món; i la ciutat acull el Mobile World Congress o el Barcelona City Congress, fires de gran importància pel sector digital mundial.

Però Barcelona no té una gran concentració d’indústria tecnològica. Per què desperta interès, si no lidera la producció?  “Som una de les grans exponents mundials de creativitat digital”, explica Mayo Fuster, directora de Dimmons i comissària de Ciutat Digital, “aquí sempre hi ha hagut molta tradició d’adopció de la tecnologia de forma creativa”.

El concepte Smart city es pot entendre de forma tecnocèntrica, promoguda de dalt a baix; però també de forma social, multidisciplinar i cocreada, de baix a dalt. Barcelona advoca per aquest segona aproximació. “La smart city enfocada tecnocèntricament necessita només l’administració com a client”, resumeix Fuster, “aleshores s’implementen mesures i la societat simplement les consumeix”. Però la intenció de projectes com Barcelona Ciutat Digital és posar als ciutadans a la primera línia de l’ecosistema d’innovació, activant els veïns perquè tinguin veu i s’involucrin en la implementació de polítiques digitals. La intenció de tot plegat és crear una ciutat que s’allunyi del capitalisme tecnològic i s’apropi a uns estàndards digitals ètics i democràtics.

“La ciutat està per fer”, apunta l’activista, “les noves tecnologies, els canvis demogràfics i les crisis mediambientals requeriran noves solucions i noves modalitats de relació”. La Biennal debat sobre l’impacte de les tecnologies a les ciutats i la necessitat que aquestes preservin els drets digitals de la ciutadania. També toca temes com la construcció de la memòria col·lectiva a partir de processos digitals; la postveritat i la seva relació amb els algoritmes, o els models comunitaris per la gestió d’internet. Smart cities, sí, però pensades des de i per a les persones.

Hi ha paraules clau que no enteneu? Aquí podeu accedir al glossari de Ciutat Digital.