Barcelona celebra 85 anys de valors republicans

11.04.2016

Aquest dijous 14 d’abril farà 85 anys de la proclamació  de la II República i l’Ajuntament de Barcelona ha volgut commemorar aquesta efemèride. L’acte comptarà amb la conferència “Carles Pi i Sunyer: memòria i elogi de Barcelona i el 14 d’abril”, que durà a terme l’historiador Francesc Vilanova i Vila-Abadal.

El vot femení durant la república | Arxiu Històric Fotogràfic IEFC

El vot femení durant la república | Arxiu Històric Fotogràfic IEFC

L’acte de commemoració del 85è aniversari de la proclamació de la II República que prepara l’Ajuntament de Barcelona comptarà amb la conferència “Carles Pi i Sunyer: memòria i elogi de Barcelona i el 14 d’abril”, que impartirà Francesc Vilanova i Vila-Abadal. El professor d’Història Contemporània a la UAB i director de l’Arxiu de la Fundació Carles Pi i Sunyer explica que el més important de l’acte no serà reivindicar la república com a règim polític, sinó recordar “els valors d’aquesta República, del programa republicà, catalanista, obrerista i democràtic”.

Segons Vilanova i Vila-Abadal, el 14 d’abril no es commemorarà només un canvi de règim, la caiguda de la monarquia i la proclamació de la república, sinó també “l’eclosió d’un projecte republicà catalanista conformat per molta gent que en bona part ha desaparegut de la memòria, perquè 40 anys de dictadura i 40 de transició pesen el que pesen”. És així com l’objectiu de la conferència serà commemorar la república com a projecte col·lectiu i com a oportunitat de modernització d’un país, que va anar-se’n en orris a partir del 36.

I és aquí, dins d’aquesta visió col·lectiva de la república, on apareix Carles Pi i Sunyer. Un personatge clau però poc conegut públicament. El 14 d’abril, “ell va a la plaça Sant Jaume a veure què passa, però la república es construeix no només a partir dels que la proclamen, sinó de la gent que col·labora a partir d’aquell dia”, explica l’historiador. El també director de l’Arxiu de la Fundació Carles Pi i Sunyer basarà la seva conferència en unes memòries inèdites que Pi i Sunyer va escriure a Caracas els anys 60 que preveu que es publiqui aviat.

En aquestes memòries, Pi i Sunyer plasma la seva infantesa, adolescència, la joventut i la república, amb el rerefons de la reivindicació de l’obra que ell mateix va fer durant el període republicà. Vilanova i Vila-Abadal destaca que Pi i Sunyer va ser “el primer alcalde que, seriosament i amb una bona formació intel·lectual, es va plantejar la necessitat de modernitzar la ciutat i la seva gestió”.

Però per què s’han de recuperar avui els valors republicans? “Perquè són d’una modernitat notabilíssima”, explica l’historiador; “Després de la dictadura i la transició t’adones que els valors republicans, amb tots els seus conflictes, són els valors de qualsevol país democràtic i avançat”. La República volia justícia social, estendre la cultura, donar suport a les classes populars o reivindicar l’autonomia del país, entre d’altres “coses que encara ara estem sospirant per aconseguir”.

En aquesta conferència, Francesc Vilanova i Vila-Abadal destacarà que allò que es va començar a planejar amb al República és el que ha fet el catalanisme polític en tota la seva transversalitat des que va arribar la democràcia. Com a cloenda, la commemoració comptarà també amb l’actuació musical de la Federació de Cors Clavé a la plaça de Sant Jaume.