Barcelona barreja art i tecnologia a la Mobile Week

31.01.2017

Barcelona acollirà entre el 20 i el 26 de febrer la Mobile Week, iniciativa que pretén reflexionar al voltant de la transformació digital i la tecnologia mòbil. Per acompanyar les discussions sobre l’esdevenir de la societat tecnològica, la setmana ha demanat a 10 artistes emergents que creïn obres sobre la digitalització.

Art i tecnologia s’uneixen a la Mobile Week Barcelona | Foto: Henry Marsh

“Estem entremig d’una tempesta perfecta que ha donat lloc al dispositiu electrònic universal”, diu Aleix Valls, CEO del Mobile World Capital Barcelona, a la presentació del Mobile Week Barcelona. L’executiu en cap creu que si bé els ordinadors no van aconseguir arribar a totes les parts del món, el dispositiu mòbil –en el sentit més ampli-, sí que ho farà. De fet, tant ell com Jaume Collboni, tinent d’alcalde i regidor d’empresa, cultura i innovació de l’Ajuntament de Barcelona, fan referència al concepte de “quarta revolució industrial”.

Segons el Col·legi d’Enginyers de Barcelona, la quarta revolució industrial es basa en l’aplicació de l’Internet de les Coses –la interconnexió digital d’objectes quotidians a través d’internet-. L’anomenada Indústria 4.0 avançaria “cap al concepte de fàbrica intel·ligent en què operen softwares enfocats a la fabricació informatitzada i amb tots els processos interconnectats per la Internet Industrial de les Coses”.

Aquest serà un dels conceptes que es tractaran al llarg del Mobile Week, la programació del qual es divideix en tres àmbits: 10 diàlegs, 10 rutes i 10 creacions. Els diàlegs són conferències protagonitzades per 60 emprenedors, artistes, catedràtics, creadors i científics. Les rutes són recorreguts per tots els districtes de Barcelona amb l’objectiu de repassar espais creatius i innovadors de la ciutat. Aquestes activitats estan obertes a tothom.

Sobre les 10 creacions artístiques, es tracta d’obres escollides a través d’un concurs el desembre passat. Les bases d’aquest no tancaven el camp a cap disciplina artística en concret, i el resultat ha sigut un conjunt de propostes plurals que van des de la pintura, al cinema, a l’art urbà o el videoart. Cada obra se situarà en un districte diferent de la ciutat.

Dos dels artistes escollits són Daniel Duato i Marta de los Pájaros. Duato participarà a la Mobile Week amb la peça Extramuros, on a través del videoart transformarà breument les àrees de la ciutat en aquelles zones d’altres parts del món amb les que els barcelonins interactuen a les xarxes socials. Per la seva banda, Marta de los Pájaros recorrerà a l’art contemporani per presentar Barcelona Un-published, un collage en el qual l’artista pretén explorar la capacitat que té la tecnologia per a transformar el paisatge urbà de la ciutat.

“Hem d’aprofitar l’impuls de Barcelona com a hub de tecnologia digital i mòbil per fer un pas més endavant com a ciutat”, afirma Collboni, que creu que la Mobile Week no és un lloc per anar a veure què està passant sinó per explicar com Barcelona veu i viu les transformacions tecnològiques. Segons Juan Baselga, director de Marketing i Comunicació del Mobile World Capital Barcelona, “Barcelona comença a ser un living lab i a estar al radar de les grans corporacions”.

En total, el pressupost destinat a aquesta iniciativa és de 100.000€ provinents de la Fundació del Mobile World Capital Barcelona (MWC). Aquesta fundació va ser creada l’any 2012 per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, la Fira de Barcelona i la GSMA, associació d’operadors de mòbils i companyies. Segons El Crític, la MWC “es finança fonamentalment gràcies a les aportacions de les tres administracions públiques implicades, que hi destinen anualment 15 milions d’euros”. La setmana espera rebre al voltant de 21.000 visitants.