Barcelona acull l’esdeveniment tècnic wiki més important del món

17.05.2018

La Universitat Autònoma de Barcelona acull aquest cap de setmana la Wikimedia Hackathon 2018, l’esdeveniment tècnic wiki més important del món s’organitza per primera vegada a una ciutat del sud d’Europa. La Wikimedia Hackathon se celebra a l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona i reunirà desenvolupadors de tot el món per millorar la infraestructura tecnològica de la Viquipèdia i els seus projectes germans. Serà el primer cop que la Wikimedia Hackathon s’organitzarà a una ciutat del sud d’Europa. Enguany, hi haurà 300 participants.

El divendres a les 10h hi haurà l’acte institucional d’obertura a l’auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB amb representants de l’Amical Wikimedia, la UAB i la Fundació Wikimedia. Després començaran les activitats que continuaran de manera ininterrompuda fins l’acte de clausura, el diumenge a les 16h. S’hi presentaran diferents projectes sobre bases de dades, edició mòbil, humanitats digitals, disseny, traducció automàtica i col·laboració visual. També es presentarà el projecte ORES, un sistema d’aprenentatge automàtic (machine learning) que acaba d’adaptar la Viquipèdia en català i que que ajuda a lluitar contra el vandalisme. Ho fa amb un model de predicció basat en edicions vandàliques anteriors.

En l’edició de 2017 a Viena hi van assistir més de 250 participants de tot el món. Les hackatons atrauen desenvolupadors de molts països que presenten noves eines i treballen conjuntament per millorar els projectes Wikimedia. Anteriorment, s’havia organitzat a Berlín (2011 i 2012), Amsterdam (2013), Zuric (2014), Lió (2015) i Jerusalem (2016). L’esdeveniment coincidirà amb els 5 anys del reconeixement internacional d’Amical Wikimedia, el 2013.