Baltasar abans de Porcel

20.11.2015

La Institució de les Lletres Catalanes i l’Obra Social “la Caixa” organitzen, amb la col·laboració del Palau Robert, l’exposició Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món, comissariada per Julià Guillamon.

 

Arxiu personal Baltasar Porcel

Arxiu personal Baltasar Porcel

 

Fa només sis anys que ens va deixar Baltasar Porcel (Andratx 1937- Barcelona 2009), però sembla que faci molt més temps. Han passat tantes coses d’ençà que va morir, tant al país com al món, que ahir en fer la visita a l’exposició de la mà de Julià Guillamon ens preguntàvem què hauria pensat i opinat avui Porcel davant la situació d’implosió que viu el procés polític català. Observava Guillamon que Porcel és probablement el darrer exemplar d’una estirp d’escriptor català capaç de fer carrera literària i alhora tenir una forta influència mediàtica i política. Porcel tenia interlocució directa amb el rei i el president de la Generalitat. Quin escriptor català podria tenir avui aquesta mena de contactes?

L’exposició Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món (que podeu veure al Palau Robert fins al 28 de febrer de 2016, i del 5 de juny del 2016 al 8 de gener del 2017 al CaixaForum Palma) pretén donar fe d’aquesta ambició literària i personal, del seu caràcter indòmit i astut, i d’un afany de proporcions chateaubriandesques. La mostra es divideix en tres grans espais, que recullen les seves etapes literàries i vitals. El mite d’Andratx, el poble que va saber convertir en tot un món a la manera de Faulkner, centra bona part del recorregut i obra de l’escriptor abans d’instal·lar-se a Barcelona l’any 1960. En aquestes primeres sales trobem llibres, vídeos, fotos i mapes que ens situen en la geografia contrabandista de Solnegre i Els argonautes, novel·len fundacionals, però també una divertida col·lecció de caricatures que l’artista Carlos Mensa, amic de Porcel, ha aparellat amb personatges de la família Vadell, la nissaga protagonista de Cavalls cap a la fosca.

La segona part de l’exposició se centra en l’obra periodística de Porcel. Els visitants que no coneguin gaire aquesta faceta de l’autor descobriran que va ser director de Destino i de Playboy, i que va fer reportatges de gran impacte quan va visitar la Xina durant la Revolució o Israel durant la guerra dels sis dies. La foto de Porcel davant de Ben Gurion, obra de Toni Catany, no té preu.

La part final de la mostra recrea el món de les novel·les contemporànies de Porcel, amb propostes gràfiques originals i divertides, molt en sintonia amb la sàtira implacable amb què Porcel va abordar la vida econòmica, política i cutural en novel·les com Lola i els peixos morts o Ulisses a alta mar. L’exposició queda molt ben recollida en el magnífic catàleg, també a càrrec de Julià Guillamon i el dissenyador Albert Planas, i que ha editat Galaxia Gutenberg.

 Casa can Bolei. Fons Familiar Baltasar Porcel

Casa can Bolei. Fons Familiar Baltasar Porcel

Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món es pot visitar del 20 de novembre al 28 de febrer de 2016  al Palau Robert, i del 5 de juny del 2016 al 8 de gener del 2017 al CaixaForum Palma.