Ballar a Barcelona

13.05.2018

Georgina Rigola, fundadora i directora del Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona, presenta el concurs internacional a l’Institut Ramon Llull, el qual se celebra per vuitè any consecutiu a la ciutat comtal. La capital catalana dona la benvinguda a desenes de ballarins arribats de països com Brasil, Corea, Argentina, Colombia, França, Itàlia, etc. per tal d’obrir-los les portes en el món de la dansa i ajudar-los en el seu desenvolupament acadèmic i professional.

Víctor Ullate Ballet

La dansa clàssica i la dansa contemporània són les dues disciplines que hi tenen cabuda. Tots els participants, que han de tenir entre 12 i 22 anys, tant clàssics com contemporanis, passen per un estricte procés de selecció i una vegada escollits, hauran de seguir unes pautes establertes. La primera tria es fa a través del material audiovisual que han presentat els ballarins en la seva inscripció, dels quals només passen a la següent fase uns setanta candidats. Tots els assistents al concurs han de portar una coreografia lliure de la seva disciplina juntament amb una variació de repertori.

Exigència, valor i disciplina són els requisits principals per accedir al concurs, ja que són les qualitats principals de tot bon ballarí. “Una professió tan dura com la dansa demana persones amb molta dedicació i compromís”, diu, Georgina Rigola. La mateixa directora del certamen reitera que els escollits són pocs, ja que són pocs els que poden optar a un premi com els que s’ofereixen i només els que tinguin possibilitats dins aquest món seran finalment seleccionats. L’objectiu principal del concurs és ajudar a trobar un camí a les joves promeses de la dansa, oferint-los possibilitats de formació en les millors escoles del món  i experiències en diferents projectes i companyies de diversos països. D’altra banda, és una manera d’apropar la gent a la dansa i fer de Barcelona un centre artístic internacional una vegada més. A banda de la celebració de la competició que té lloc els dies 12 i 13 de maig, s’han organitzat activitats paral·leles durant aquesta setmana de manera gratuïta, així com una taula rodona al Real Centre Artístic i una exposició fotogràfica a la Casa México, entre d’altres.

Julio Bocca, membre del jurat, juntament amb Mariaelena Ruiz, Jo Joo Hyun, Jose Luis Lozano,  Igal Perry i Helena Bayo, ha acompanyat Georgina Rigola en la seva presentació. Director artístic del Ballet Nacional Sodre, anhela per Barcelona l’existència d’una companyia clàssica. A diferencia de la dansa contemporània, on s’hi estan formant referències més sòlides, Barcelona necessita dedicar més atenció al Ballet Clàssic.

Sense ajuts econòmics ni una institució que l’empari, el Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona torna a posar-se en marxa, gràcies a l’empenta, en primer lloc, de la seva directora, seguida de tots els seus col·laboradors i de totes aquelles entitats que ofereixen un suport que permet tirar endavant la iniciativa un any més. Bocca assenyala que “no és tan important una gran quantitat de diners sinó fer-ne un ús òptim, ara bé, el que sí que és necessari i aquí encara no ens hi hem trobat, és l’interès polític per la cultura”. Rigola es lamenta de la indiferència política davant de projectes com el seu i reclama un reconeixement social i professional de la danas l’artista, que és tan digne com el metge o l’informàtic.