Bales de plata: la Guerra Civil espanyola i la fotografia

25.01.2018

Del 7 de febrer al 7 de març de 2018 se celebrarà a Barcelona el seminari “Bales de Plata”, que estudiarà els usos de la fotografia a la Guerra Civil espanyola. “Bales de plata” posarà el focus en el treball dels fotògrafs que van registrar aquella guerra. No només el destacat col·lectiu de fotògrafs espanyols, sinó també l’important flux de foto periodistes internacionals que, empesos per l’auge del nazisme i motivats per l’antifeixisme, van passar per la Península.

Sostenint fora de focus una fotografia de Robert Capa | Robert Capa/ICP, (Barcelona, Gener a 1939) © Ricard Martínez, 2015

El seminari està organitzat conjuntament per Grisart Escola Internacional de Fotografia, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) i el CRAI Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona. Impartirà el seminari Ricard Martínez, fotògraf, historiador, documentalista i fundador d’Arqueologia del Punt de Vista. La seva producció visual es basa, principalment, en la Refotografia i està vinculada a la percepció del present, a través de l’anàlisi dels registres documentals del passat. Martínez realitza sovint instal·lacions fotogràfiques a l’espai públic on situa fotografies de gran format en els llocs on varen ser realitzades en el seu moment. Desenvolupa també treballs de documentació i digitalització de fons documentals, amb propòsits arxivístics i expositius, tant per a institucions públiques com a entitats privades. Són prou coneguts també els seus recorreguts per la ciutat de Barcelona seguint l’anomenada Ruta Centelles en la que els participants fan un passeig guiat pels indrets de la ciutat que Centelles va fotografiar el 18 de juliol del 39.

Al llarg de les cinc sessions, el seminari farà un itinerari documental per diverses institucions de la ciutat. Així doncs, amb l’inici a l’escola de fotografia Grisart, les sessions transcorreran també  a la seu de l’AFB i el CRAI. Els assistents tindran així l’oportunitat de conèixer de primera mà les seus d’aquestes dues darreres institucions, que juguen un paper cabdal en el camp de la fotografia històrica, i compartir experiències amb els seus  directors, Jordi Serchs de l’AFB i  Lourdes Prades del CRAI,  i alguns dels seus col·laboradors.

Situat al Convent de Sant Agustí, al barri del Born, l’AFB és un centre de l’Ajuntament de Barcelona destinat a conservar, tractar, descriure i difondre el patrimoni fotogràfic de la ciutat. Conserva més de tres milions de fotografies, des de 1844 fins a l’actualitat, i rep en dipòsit o cessió els fons de molts fotògrafs professionals i amateurs.

El CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, per la seva banda, es considera un dels arxius-biblioteca més importants del món sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la transició espanyola..

El seminari se celebrarà en commemoració del 80è aniversari de la Guerra Civil Espanyola i es complementa amb l’exposició “Centelles vist per Centelles, imatges de la Guerra Civil”, que s’inaugurarà el dijous 8 de febrer de 2018 a les 18.30h, a Grisart Escola Internacional de Fotografia. L’exposició presentarà una trentena d’imatges del fotògraf corresponents als períodes de la República, la Guerra Civil i el camp de concentració de Bram, que formen part del fons que el 2010 va adquirir la Fundació Vila Casas i que ara estan custodiades per l’AFB.

Plaça de Catalunya. El primer mort retratat per A.Centelles durant les primeres hores de la Guerra Civil espanyola | Foto: (A.Centelles-CDMH) © Ricard Martínez, 2009

Tot i tenir l’objectiu d’arribar a un públic majoritari, el seminari està pensat per atraure a sectors professionals, estudiants i interessats a aprofundir el coneixement sobre aquest conflicte. Una temàtica que està en línia amb els esforços de la societat civil per recuperar la memòria històrica i la dignitat de les víctimes de la Guerra Civil espanyola.

Al llarg de les sessions s’analitzaran imatges dels fotògrafs més clàssics d’aquells anys, com ara Agustí Centelles, Robert Capa, Gerda Taro o David Seymour (Chim) , però també d’altres menys coneguts com per exemple Diaz Casariego i de fotògrafs del bàndol franquista com Josep Compte, José Demaría Vázquez ‘Campua’ o Bobby Deglané.

Els fons disponibles de premsa diària i revistes de l’època – com VU, REGARDS, CRÒNICA, AHORA o NOVA IBERIA – permetran connectar les imatges d’aquests fotògrafs amb els texts que les acompanyaven i els materials d’edició i fotomuntatge, amb la intenció d’analitzar el nou llenguatge periodístic que es va crear en aquells anys tan difícils.

Gernika a la llum de Pablo Picasso i George L. Steer | Article de George L. Steer publicat a The New York Times l’abril de 1937 | Foto: © Ricard Martínez, 2014

Es poden consultar més detalls sobre el seminari, així com més informació sobre el procés d’inscripció a través de la pàgina de GrisArt