Balaguer s’omple de música i poesia

28.06.2017

El cicle “Juliol de Música i Poesia” arriba a Balaguer en la seva sisena edició amb una àmplia programació poeticomusical. Un total de 4 concerts, on sobresortirà la poesia de Màrius Torres i de Montserrat Roig, amenitzaran els vespres dels diumenges de juliol a Balaguer. A més a més es retrà homenatge al compositor argentí Astor Piazzolla, un dels músics més importants de tango de la segona meitat del segle XX.

Montserrat Roig

Els concerts tindran lloc en dos dels espais més emblemàtics de Balaguer: el convent de Sant Domènec acollirà el concert inaugural i el monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses obrirà les portes a la resta de concerts del cicle. Cultura i paisatge esdevindran el teló de fons del cicle, posant de relleu i en valor el patrimoni cultural de la ciutat.

El proper diumenge 2 de juliol a les 8 del vespre, el convent de Sant Domènec s’omplirà de veus joves, vestides de blanc, plenes de vitalitat, moviment i dinamisme. El concert inaugural “Veus”, del Cor dels Amics de la Unió (Granollers) juntament amb el Cor Jove de l’Orfeó Balaguerí, donarà el tret de sortida al cicle. El Cor, creat l’any 1996 i dirigit per Josep Vila i Jover, amb una llarga trajectòria i reconeixement (guardonat amb diversos premis com ara el certamen Coral de Tolosa al 2015), destaca per l’eclecticisme i la singularitat de les seves produccions. I aquest diumenge les seves veus fusionaran música i poesia  per a fer-nos sentir i viure els sons i les paraules en un tan espai íntim i emblemàtic com ho és el convent dominici de Balaguer.

Després del primer concert inaugural, música i poesia canviaran d’escenari i següents actes del cicle tindran lloc al monestir de Santa Maria de les Franqueses, tots ells els diumenges a les 8 del vespre.

Gràcies a Arcattia, un grup de cambra versàtil, les paraules de Màrius Torres, un dels poetes més rellevants de les Terres de Ponent, ressonaran enmig de la música barroca. I en sorgirà una nova forma artísitica a mig camí entre música i poesia.  La música de Quim Térmens, Joan Morera i Lluís Heras es fusionarà amb les paraules i la poesia recitada de la rapsoda Ariadna Ventura. L’obra del poeta està repleta d’elusions a la música, en totes les seves formes, que seran el fil conductor del concert d’Arcattia el vespre del segon diumenge de juliol.

La lletra de la compromesa poetessa Montserrat Roig es fusionarà amb la veu i la guitarra gràcies a l’actriu Mariona Casanovas i al músic Emili Cuenca. El concert “Montserrat Roig. Paraules d’avui”, que tindrà lloc el 16 de juliol, parteix de la selecció d’alguns articles amb més renom de Roig amb la voluntat de dialogar-hi i d’apropar-se al seu pensament i a les seves inquietuds per donar-los una veu i forma diferents.

El cicle tancarà el darrer diumenge de juliol (el dia 23) amb una peça híbrida amb la qual s’encreuaran els dos llenguatges, el musical i el literari, però mantenint els propis accents de cada un d’ells, en homenatge a Astor Piazzola i a la literatura. Les paraules de Borges, Cortázar, Martí i Pol, Boris Vian i molts altres vibraran entre tango i jazz gràcies a les peces del Quintet Vibratango.

Podeu consultar la programació completa del juliol aquí