Avishai Cohen: “El contrabaix és el coixí on reposa la música”

18.03.2015

El contrabaixista israelià Avishai Cohen és un músic prolífic i alhora eclèctic. Aquest divendres presenta al Coliseum el seu nou àlbum, From Darkness, acompanyat pel pianista Nitai Hershkovits i el jove bateria Daniel Dor. Hem pogut parlar per videoconferència amb Cohen uns dies abans que vingui a Barcelona a obrir el cicle Round About Midnight.

Avishai Cohen

Avishai Cohen

En el tema que dóna títol a l’àlbum, ‘From Darkness’ hi trobem el contrabaix més elèctric de Cohen. El músic ens diu des d’Israel que el seu paper com a contrabaixista en aquest trio consisteix a acostar els altres dos instruments, i aportar la profunditat que necessita el conjunt. El contrabaix és el coixí on reposa la música.

Cohen ens ha atès en plena jornada electoral a Israel. Li hem demanat que ens defineixi amb tres adjectius els seus companys de trio. De Hershkovits ens diu que és un pianista intel·ligent, amb molt bon gust, un home arrelat. De Daniel Dor també ha destacat la intel·ligència, però ens el defineix més aviat com a profund i dinàmic.

Els temes de From Darkness són tots compostos pel mateix Cohen, excepte la cançó que tanca el disc, una recreació de Smile, de Charles Chaplin. “Vam començar a tocar aquesta cançó de Chaplin en un concert amb Nital Hershkovits. Un cop a casa la vaig continuar treballant i en vaig fer un arranjament que pogués connectar amb la manera com jo sento la música. Vaig pensar que seria bo d’afegir aquest tema a les altres peces d’aquest àlbum. És un bon complement i acaba de completar el disc”, ens diu Cohen.

La música polirítmica d’Avishai Cohen poua de divereses tradicions. Reconeix la influència de compositors més clàssics com Rachmaninov, però també la proximitat amb el rock o la música llatina. “Sóc un fan dels ritmes afrocaribenys. Per exemple un músic com Eddie Palmieri, que fa música des del cor. Ha estat una autèntica influència per a mi, sobretot a l’hora d’ordenar les idees de la composició”, ens diu Cohen.

En canvi, detesta profundament la música klezmer. “Genèticament sóc una barreja d’askenazy i sefardita, però la música klezmer no m’interessa gens, no em diu res. De l’est d’Europa m’interessa més la música clàssica, però quan parlem de música jueva em sento més a prop de la tradició sefardita, la música folk israeliana, també la música d’origen ladino, tot el que ve d’Espanya via Turquia”, remarca Avishai Cohen.

Avishai Cohen és, segons Bass Player, un dels baixistes més influents del segle XX. Va començar a tocar el piano quan tenia nou anys, però va decidir canviar-lo pel baix elèctric quan en tenia catorze. Després del servei militar obligatori, on va tocar a la banda de l’exèrcit, es va traslladar a Nova York. Allà va estudiar a The New School for Music, mentre tocava al metro i al carrer, i va formar part d’algunes bandes de jazz llatí, cosa que li va servir per poder entrar a formar part del trio de Danilo Pérez.

El 1996, després que el pianista Chick Corea s’interessés per ell, va aconseguir la seva primera gravació. Passava així a ser membre del sextet de Corea, Origin, amb qui va estar fins al 2003. El primer àlbum que va publicar va ser en el seu segell, Stretch.

A partir del 2003 va formar el seu propi grup, Avishai Cohen Trio. D’aleshores ençà, Cohen ha acompanyat i actuat juntament amb molts més músics, com Alicia Keys, Bobby McFerrin o la London Philharmonic Orchestra.