Audiollibres: la lectura en veu alta o llegir per l’oïda

Un col·lectiu vol tirar endavant aquesta aposta: la literatura en veu alta. S’han posat precisament aquest nom, EnVeuAlta (EVA),

Vivim en un món digital, virtual, d’imatge i de so. Mirem la tele a la carta, a través de l’ordinador o de la tablet. Escoltem a demanda els podcast dels programes de ràdio, quan en tenim ganes o disposem d’una estona. Viatgem en transport públic o fem esport amb els auriculars a les orelles. Ens parlem per pantalla. Les nostres comunicacions han canviat totalment. Ningú no s’hauria imaginat, fa només uns anys, l’impacte d’Internet a les nostres vides. Ningú no podia preveure les noves formes de relació humana que representen les globalitzades i planetàries xarxes socials, i encara menys que disposaríem de tants artefactes, inclosos uns diminuts telèfons mòbils, per fer-les servir. 

audiollibre

Dins d’aquest context, la proposta que pretenc acostar-vos no és del tot nova. Però, tanmateix, ni a Catalunya ni a Espanya no ha aconseguit gaudir d’una presència gaire significativa, la qual cosa resulta bastant sorprenent. Suposo que ningú no hi ha apostat amb prou empenta, malgrat que en altres indrets (Estats Units, Canadà, Alemanya, etcètera) és un recurs cultural absolutament habitual. Tinc amics que viuen en aquests països i tots m’informen que allà existeix des de fa molt de temps un mercat de l’audiollibre perfectament instaurat i ben valorat, amb lleixes específiques a les llibreries i a tots els llocs on es venen llibres. La gent en compra i els fa servir amb normalitat.

Els audiollibres representen una altra manera d’accedir a la literatura, idònia per a estudiants, per a gent gran, malalta, cega, amb problemes de mobilitat o de visió. Són molt útils per a persones que viatgen, que condueixen cada dia molts quilòmetres per anar i venir de la feina, que fan esport, que treballen manualment. O, simplement, quan algú de nosaltres vol relaxar-se estirat al sofà amb els ulls tancats, tot deixant-se bressolar per l’encís de les paraules perfectament pronunciades. La lectura per l’oïda esdevé una alternativa d’oci (i de cultura) més. Els auriculars a les orelles poden donar molt de si.

Ara tenim aquí, a casa nostra, un col·lectiu que vol tirar endavant aquesta aposta: la literatura en veu alta. S’han posat precisament aquest nom, EnVeuAlta (EVA), i vénen a remoure la minsa oferta que existeix en aquest àmbit (alguns enregistraments en biblioteques i algunes gravacions en CD). EnVeuAlta està format per tres experts en doblatge, apassionats del cinema i de la locució: Maria Josep Morgado, Maribel Gutiérrez i Miquel Llobera, tot i que s’estan expandint i, segons ens explica Miquel Llobera, “volem i estem treballant per tenir una bústia de veus per a possibles col·laboracions. De fet, ja en tenim algunes”.   

Són treballadors incansables, que engeguen el somni amb moltíssima empenta i il·lusió. Quan els preguntem sobre el projecte, responen amb entusiasme: “Primer de tot, ens ho volem passar bé. Som tres inquiets que no parem de pensar que encara hi ha moltes coses per fer, que les il·lusions són fites que es poden aconseguir si un hi creu i treballa. Sabem que hi ha altres formes de comunicar i d’expressar la literatura, amb la veu, amb tot allò que hem aprés en els cursos de doblatge. D’altra banda, volem potenciar l’audiollibre en català, acostumar la gent a escoltar més la nostra llengua. No volem menystenir el castellà, que també ens interessa. El que passa és que en castellà ja existeixen alguns professionals de l’audiollibre. En canvi, en català es fa molt poca cosa. De molta qualitat, però molt poca cosa”.

Treballen en estudis propis, molt ben equipats, de vegades en solitari, de vegades junts. El correu electrònic i totes les formes de comunicació actuals els permeten estar sempre connectats. Enregistren l’àudio un cop i un altre, fins que els satisfà el resultat. El seu objectiu no és fer una simple lectura, sinó aconseguir interpretacions creïbles i versemblants, com a les novel·les radiofòniques (per posar un exemple que tots podem entendre). Volen versions que s’acostin al màxim a la visió que cada autor té del seu text. Per això estan en contacte permanent amb els escriptors, que els expliquen com veuen el context i el caràcter dels personatges. Miquel Llobera s’ocupa de fer les mescles, d’editar i de muntar, de buscar i col·locar els efectes sonors (veus d’animals, música, sons diversos, el que calgui). 

Quan els preguntem quins poden ser els clients d’EVA, responen: “Per un costat els mateixos autors per fer propaganda d’un llibre, d’un recull de relats… Pot ser útil tenir un capítol o un relat gravat i penjar-lo a les xarxes per engrescar el públic. També les editorials, que ja estan venent llibres en paper i en format electrònic. Seria interessant que també esdevingués habitual vendre en format audiollibre. Un parell de clics a la pàgina d’una editorial, una contrasenya i ja tens l’àudio al teu ordinador o al teu mòbil. També pot interessar a particulars que vulguin “llegir” alguna cosa que estigui en el nostre web. Això encara estem pensant com fer-ho. Els centres d’ensenyament també hi estan interessats, de moment ja hem fet una col·laboració amb l’IOC i potser en farem d’altres, fins i tot amb l’UOC, és a dir, universitats.”

EVA està en els inicis, però els resultats són molt potents, molt engrescadors, molt professionals. S’estan bellugant per ampliar els suports de gravació. La veritat és que avui, amb la força i la proliferació de les noves tecnologies, compartir àudios és extremadament fàcil. De moment, han començat amb relats negres, que ja podeu gaudir ara mateix entrant al seu web. Diuen que els mou la passió per la interpretació, la passió de poder viure històries que, escoltades i amb els efectes de so, remouen les entranyes i els sentiments.

Personalment, en dono fe. No puc negar que, des que m’han demanat ajuda com a estudiosa de la literatura i m’he acostumat a escoltar els relats, m’estic tornant una addicta a aquesta nova forma de llegir. El col·lectiu està obert a qualsevol que vulgui rebre informació, obert als reptes que calgui. Jo els desitjo molta sort i llarga vida, perquè a mi ja m’han enganxat.   

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació