Aturem-nos per avançar

4.06.2019

L’ésser humà és més humà perquè té un cervell possibilista, la capacitat d’imaginar i la ment il·limitada. Té la sort o la desgracia de tenir un cervell de nen en un cos d’adult, el que li permet cultivar la curiositat i el desig vers el món que l’envolta. El divendres 31 de maig, es va celebrar a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona una taula rodona sobre com gestionar la cultura de manera creativa. La taula estava organitzada pels alumnes del curs de Dinamització Cultural de la Fundació Pere Tarrés.

Com gestionar la cultura de manera creativa? | Foto: Arxiu

La jornada va servir per apuntar algunes idees clau sobre com s’està gestionant la cultura avui en dia i com l’hem d’encarar si volem avançar i no quedar obsolets. Marisol López, Directora de l’Àrea de Cultura Digital de l’Institut Català de les Empreses Culturals, apuntava que “la creativitat passa per jugar i per tenir curiositat per allò que ens agrada, sortir de la zona de confort i arriscar-se. A la societat li falta la capacitat de risc i d’atreviment. S’han de provar coses noves i si funcionen, convèncer a la resta del potencial del teu projecte.” David Marín, director de la Nau Ivanow, creia que “la creativitat és imprescindible per intentar ajudar a projectes que ja han començat i no tenen sortida”. Concep la creativitat com la capacitat de risc i innovació que arriba a partir de l’amor i la passió que tenim vers el que fem.

Josep Maria Aragay, creador responsable del projecte Basket Beat, va explicar que “la gestió creativa es relaciona amb la gestió dels diners i els pressupostos”. Concretament va puntualitzar que en general no s’acostuma a donar suport a la missió dels projectes sinó a aquelles activitats concretes que es realitzen, i això és sempre un problema. Aragay explicava que per tal que la creativitat sigui quelcom sostenible cal apostar per la visibilitat, per arribar més i millor a les persones, treballar en clau local i internacional, obrir-se i així poder oferir els projectes sense limitacions. Cristian Pascual, director del festival In-Edit i del Moritz Feed Dog, explicava que la creativitat ve donada a partir de la formació d’un equip multidisciplinar, “la creativitat és possible deixant que les coses passin, tenint ‘carinyo’ per un projecte i estimant el que fas”. Pascual també apostava per llançar un producte inacabat al públic i així veure com aquest respon. “És una bona manera de ‘hackejar’ allò que ofereixes”.

De dreta a esquerra: Josep M. Aragay, Cristian Pascual, Oriol Martí, Marisol López i David Marín | Foto: Oriol Toro

La taula va concloure que per tal que la gestió creativa en matèria cultural funcioni, cal que tinguem en compte el finançament, però també cal conformar un equip humà multicisciplinar que tingui la necessitat de crear i d’innovar, que cregui en el que es fa i sigui perseverant. Cal tenir una alta predisposició a aprendre, i fer ús, en cas de necessitat, de les noves tecnologies. Ens cal obrir els ulls al món, no podem estar sempre mirant-nos el melic i fent les coses de la mateixa manera. Cal ser conscients d’allò que no funciona i prescindir-ne per tal de poder seguir avançant.

I com va dir Oriol Martí, flamant moderador de la taula, hem de fer servir més sovint la filosofia José Mari Bakero, i és que quan anem a tota màquina de cara a barraca, va bé aturar-se, reflexionar i… tot seguit, avançar.