Últims dies per concórrer al Premi Born de Teatre

17.03.2018

El Cercle Artístic de Ciutadella de Menorca ha presentat un any més les bases del XLIII Premi Born de Teatre, que té un dotació de 14.000 euros i permet la traducció i edició de l’obra guanyadora a l’eusquera, el català, el castellà i el gallec. També es tornen a convocar les beques de la IV Residència de Creació Teatral Premi Born, que facilita una part de la producció d’una obra teatral, proporcionant una estada a Menorca amb espai d’assaig i de representació a la companyia o projecte escollit.

Francisco Javier Suárez Lema va guanyar el darrer premi Born de teatre

XLIII Premi Born de Teatre

Si sou autors de teatre, no podeu oblidar aquesta data: 9 de juny. Fins aquest dia podeu presentar els vostres textos teatrals per tal d’optar a guanyar el premi de teatre més ben dotat de tot l’estat espanyol organitzat pel Cercle Artístic de Ciutadella de Menorca. La dotació del premi Born serà de 14.000 euros i l’editorial Artez assumirà l’edició de l’obra guanyadora en castellà i en eusquera, Arola Editors l’edició en català i la Revista Galega de Teatro traduirà i publicarà el text en gallec. Us podeu descarregar les bases aquí.

Com a preseleccionadors, aquesta edició del Premi Born comptarà amb un equip de tres lectors, atesa la ingent quantitat d’originals que arriben cada any al Cercle Artístic de Ciutadella. D’altra banda, el jurat estarà format per cinc persones de prestigi de l’àmbit teatral. El títol de l’obra guanyadora i la seva autoria es donaran a conèixer el 20 d’octubre, en el decurs de l’acte de lliurament del Premi.

El guanyador de l’edició de l’any passat va ser el gallec Francisco Javier Suárez Lema (Corcubión, A Coruña, 1979) amb Arde ya la yedra. El jurat va definir aquesta peça com una obra iconoclasta que trenca amb els clixés establerts en el món de l’art contemporani, amb una mirada crítica als valors arbitraris i mercantilistes amb els quals s’observa aquest art. Arde ya la yedra, amb una escriptura postexistencialista, ironitza sobre la cobdícia dels col·leccionistes i convida els espectadors que acompanyin uns protagonistes, tots ells angoixats, tots ells perdedors, que són al caire de l’abisme.

 

IV Residència de Creació Teatral Premi Born

Per quart any, el Cercle Artístic organitza també la Residència de Creació Teatral Premi Born, que facilita la posada en escena i, de retruc, una estada a Menorca amb espai d’assaig i representació. La convocatòria de les IV Residències del Premi Born de Teatre va destinada a companyies teatrals de tot l’estat, que per optar al premi hauran de presentar un projecte artístic. Així, el Cercle no només s’implica en l’àmbit del text dramàtic amb la convocatòria del Premi Born, sinó que vol participar també en la producció teatral de projectes contemporanis i innovadors.

Residències teatrals al Cercle Artístic de Ciutadella

Per a la realització de la Residència de Creació, el Cercle Artístic ofereix un espai d’assaig i representació, cessió i consum de les infraestructures, desplaçament d’anada i tornada en ferri dels residents, i allotjament i dietes de la companyia.

El termini de presentació d’aquest projecte finalitza el proper 9 de juny i el 10 de juliol es donarà a conèixer el projecte al qual se li adjudica la III Residència de Creació Teatral Premi Born. Aquesta residència es durà a terme durant el mes d’octubre, mes que el Cercle Artístic dedica al teatre amb motiu del lliurament del Premi Born. Us podeu descarregar les bases aquí.

Les entitats patrocinadores del XLII Premi Born de Teatre i la III Residència de Creació Teatral Premi Born són: El Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música; el Govern de les Illes Balears, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics; el Consell Insular de Menorca, i l’Ajuntament de Ciutadella. També compta amb la col·laboració del Cafè Balear, de les Destil·leries Xoriguer i de la Fundació Baleària. A més a més, el Cercle Artístic engegarà, a finals d’estiu, la campanya de micromecenatge “Crec en el Premi Born” per finançar col·lectivament el premi.