Atenció actors i autors: torna el Premi Born de Teatre

11.03.2017

El passat 3 de març es van presentar les bases del XLII Premi Born de Teatre, que té un dotació de 14.000 euros i permet la traducció i edició de l’obra guanyadora a l’eusquera, el català, el castellà i el gallec. També es van anunciar les de la III Residència de Creació Teatral Premi Born, que facilita una part de la producció d’una obra teatral, proporcionant una estada a Menorca amb espai d’assaig i de representació a la companyia o projecte escollit.

Francesc Meseguer va guanyar la passada edició del Premi Born amb l’obra “Lear”.

XLII Premi Born de Teatre:

Si sou autors de teatre, no podeu oblidar aquesta data: 9 de juny. Fins aquest dia podeu presentar els vostres textos teatrals per tal d’optar a guanyar el premi de teatre més ben dotat de tot l’estat espanyol organitzat pel Cercle Artístic de Ciutadella de Menorca. La dotació del premi Born serà de 14.000 euros i l’editorial Artez assumirà l’edició de l’obra guanyadora en castellà i en eusquera, Arola Editors l’edició en català i la Revista Galega de Teatro traduirà i publicarà el text en gallec.

Com a preseleccionadors, aquesta edició del Premi Born compta amb Rafel Duran, Llicenciat en direcció escènica a l’Institut del Teatre de Barcelona, professor del Conservatori de Música del Liceu, i de l’Institut del Teatre; amb Iban Beltrán, Llicenciat en Filologia Catalana, en Teoria de la Literatura i en Direcció escènica i dramatúrgia per l’Institut del Teatre, i Sergi Marí, productor i director escènic.

El jurat està constituït, de moment, per: l’actor i director de teatre d’Alacant, Tomàs Mestre; la professora de Teatre Espanyol de la Universitat de Barcelona, María José Sánchez-Cascado; el gestor cultural i coordinador nacional de teatre a Mèxic, Juan Meliá, i per Fabrice Corrons, professor de la Universitat de Toulouse, especialitzat en el teatre català contemporani. El títol de l’obra guanyadora i la seva autoria es donaran a conèixer el 28 d’octubre, en el decurs de l’acte de lliurament del Premi.

El guanyador de l’edició de l’any passat va ser el català Francesc Meseguer Aragall (Barcelona, 1976) amb l’obra “Lear”. El jurat va valorar el fet que l’obra fos un monòleg interior sobre la visió que té un crític teatral d’una representació de la peça de Shakespeare amb moltes possibilitats de direcció. En aquest sentit, el jurat va destacar “la línia invisible entre el sentit crític i la sensibilitat que crea una simbiosi entre el món del teatre i el món real i personal de qui rep l’espectacle”.

III Residència de Creació Teatral Premi Born:

Per tercer any, el Cercle Artístic organitza també la Residència de Creació Teatral Premi Born, que faciliten la posada en escena i, de retruc, una estada a Menorca amb espai d’assaig i representació. La convocatòria de les III Residències del Premi Born de Teatre va destinada a companyies teatrals de tot l’estat, que per optar al premi hauran de presentar un projecte artístic. Així, el Cercle no només s’implica en l’àmbit del text dramàtic amb la convocatòria del Premi Born, sinó que vol participar també en la producció teatral de projectes contemporanis i innovadors.

El termini de presentació d’aquest projecte finalitza el proper 9 de juny i el 10 de juliol es donarà a conèixer el projecte al qual se li adjudica la III Residència de Creació Teatral Premi Born. Aquesta residència es durà a terme durant el mes d’octubre, mes que el Cercle Artístic dedica al teatre amb motiu del lliurament del Premi Born.

Les entitats patrocinadores del XLII Premi Born de Teatre i la III Residència de Creació Teatral Premi Born són: El Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música; el Govern de les Illes Balears, a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics; el Consell Insular de Menorca, i l’Ajuntament de Ciutadella. També compta amb la col·laboració del Cafè Balear, de les Destil·leries Xoriguer i de la Fundació Baleària. A més a més, el Cercle Artístic engegarà, a finals d’estiu, la campanya de micromecenatge “Crec en el Premi Born” per finançar col·lectivament el premi.

Autors i actors de teatre no deixeu passar aquesta oportunitat. Us podeu descarregar les bases del Premi Born i de les residències aquí.