Atena Farghadani, condemnada a 12 anys per satiritzar polítics a l’Iran

3.06.2015

L’artista iraniana Atena Farghadani, condemnada a 12 anys de presó per caricaturitzar els polítics. Farghadani va dibuixar membres electes del parlament iranià com si fossin micos i vaques. Farghadani, una artista i activista de 28 anys, va caricaturitzar l’any passat els parlamentaris que van aprovar al congrés iranià una sèrie de lleis per limitar els mètodes anticonceptius i prohibir alguns mètodes per controlar la natalitat, segons informa The Washington Post.

Caricatura dels polítics iranians per Atena Farghadani

Caricatura dels polítics iranians per Atena Farghadani

Era un dels molts dibuixos que ha fet Farghadani per satiritzar el govern. Ara el Tribunal Revolucionari de Teheran l’ha condemnada a dotze anys i nou mesos de presó, segons que se n’ha informat la Xarxa Internacional dels Drets dels Ninotaires (CRNI). Segons algunes fonts, la condemna més llarga a la qual se la podria condemnar seria de set anys i sis mesos i ja s’ha posat en marxa un recurs per recórrer la sentència.

Per part del tribunal, entre els delictes imputats a Farghadani, se l’acusa d’insultar els membres electes amb pintures i de fer propaganda política contra el sistema, segons fonts d’Amnistia Internacional.

Farghadani, una exalumna de Belles Arts que sempre s’havia significat políticament amb obres provocadores, va ser detinguda l’agost passat i va estar retinguda durant mesos. Finalment, a finals del 2014 va ser alliberada durant unes setmanes fins que va ser novament detinguda per haver denunciat públicament els maltractaments que havia patit  en mans del personal penitenciari.

Després de la segona detenció, a la infame presó Evin de Teheran, Farghadani va inciar una vaga de fam el mes de febrer, que va suportar en condicions extremes, fins a patir un atac de cor i una pèrdua de la consciència. Amnistia Internacional ha facilitat el seu timeline aquí, on queda constància dels intents de l’artista de dibuixar a la presó servint-se de vasos de paper allisats.

Durant el breu període en què va estar en llibertat, Farghadani va publicar un vídeo en què detallava els maltractaments i denunciava altres abusos que havia presenciat a la presó, com ara càmeres ocultes situades a la zona de dutxes. La denúncia de Farghadani va comportar represàlies, i fins i tot va ser agredida pels agents de seguretat quan es dirigia al Tribunal per assistir al judici, davant dels seus pares.

Atena Farghadani

Atena Farghadani

L’artista iranoamericà Nikahang Kowsar, que també va patir la presó a l’Iran ara fa 15 anys, explica que el cas de Farghadani té l’agreujant que no és una persona amb contactes. “No té amics ni parents afins al règim. I tampoc té cap suport real dels reformistes o polítics propers al govern de Rouhani”. Segons Kowsar, Farghadani és víctima de tot un sistema judicial que no ofereix cap garantia als ciutadans.

Etiquetes: