Assumpta Serna, l’actriu activista

21.03.2018

Formada a l’Institut del Teatre de Barcelona i advocada de professió, Assumpta Serna s’ha convertit en una actriu internacional que, a més, és professora, coach, productora i autora. Gabi Stanislavsky l’entrevista per al número de març de la revista.

Barcelonina de naixement, Serna confessa que sempre ha estat «una persona molt inquieta, dotada d’una curiositat innata, molt útil per engegar nous projectes». És per això que li agradaria poder dirigir una obra de teatre i produir una pel·lícula, dues coses que encara no ha pogut realitzar perquè, tot i que el que més li agrada «és actuar, construir personatges, observar i crear», pertany a l’Acadèmia del Cinema Europeu i a l’Acadèmia de Hollywood, fet que li ha facilitat «un coneixement immens del mitjà audiovisual».

Assumpta Serna. (Foto: Sergio Lardiez)

Dirigeix, juntament amb el seu marit, l’Escola Assumpta Serna, basada en un model formatiu arrelat als EUA a partir del qual «els professionals tornen a la societat part del que la societat els ha donat en la seva etapa de formació». Per a Serna, aquesta és l’única manera de prosperar, «ajuntant persones amb objectius comuns que puguin posar en marxa un canvi a través de l’arma de l’educació».

Com a conseqüència de l’escàndol en el qual Hollywood s’ha vist sotmès a causa del productor Harvey Weinstein, des de la fundació First Team han elaborat un codi de bones pràctiques que «pretén ser una eina molt útil per al sector de l’audiovisual», un sector «que pensa que l’ètica va després del treball, però és al revés», diu Serna. També opina que, en el món de l’espectacle, actualment no es valora la formació, «perquè no es busca l’excel·lència» i això fa que es perdi la professionalitat.

Cada dos mesos es reuneix via Skype amb els altres membres del comitè de l’Acadèmia de Hollywood, del qual forma part, i que, per a ella, esdevé un honor «perquè se sent envoltada de gent molt interessant».

La tardor passada va estrenar la pel·lícula, dirigida per Pablo Moreno, intitulada Red de libertad i, actualment, té dues pel·lícules més pendents d’estrena que podrem veure al teatre.

Com a resposta a la pregunta de per què disminueixen les possibilitats de trobar un paper més enllà dels quaranta anys, sobretot pel que fa a les dones, Serna respon: «També els passa als homes; amb la qüestió de l’edat, has de trobar els personatges que t’acompanyin a tu. […] Crec que els actors que treballem hem de tenir la responsabilitat de millorar el sector formant-nos sempre, i compartir amb les noves generacions el que hem après dels altres.»