Arxius al Núvol

3.06.2016

Del 6 al 12 de juny se celebra la Setmana Internacional dels Arxius, amb el 9 de juny com a dia central. Justament, en aquesta data tan assenyalada del calendari arxivístic de fa un any, Núvol, el digital de cultura va acollir Arxipèlag com una més de les comunitats que el formen. Per tot plegat, volem celebrar com es mereix aquest primer aniversari.

Font: Pixabay

Font: Pixabay

A partir del pròxim dilluns, us oferirem una bateria d’articles destinats a copsar l’estat de la qüestió sobre l’estructura administrativa i el sector professional que s’encarreguen, per llei, de la gestió i preservació de la informació pública. I que en àmbit privat, a més, aporten l’eficiència i seguretat que necessiten les organitzacions per als seus sistemes d’informació en el moment clau de transformació digital que ara es viu. Hem intentat recollir els aspectes més destacats i hem volgut donar veu directa als professionals perquè, sense la cotilla dels actes institucionals que tindran lloc aquests dies, puguin adreçar-se directament a la ciutadania mitjançant una narrativa àgil, planera i coral.

Seran contribucions breus, que tant poden prendre una perspectiva general com singular, és a dir, tant parlaran d’un tipus de fons o àmbit com d’un fons concret o un episodi determinat. Així, hi trobareu reflexions sobre la funció dels arxius en el marc municipal, sobre la preservació digital, la fotografia, el patrimoni audiovisual o la transparència, però també sobre els mal anomenats papers de Salamanca, el rol de les metadades en casos de corrupció, etc.

Us encoratgem, finalment, a participar-hi a través de les xarxes socials amb els vostres comentaris, observacions o preguntes sobre els articles fent servir el hashtag #ArxiusalNúvol. Perquè els arxius seran socials, o no seran.