Art sense barreres

11.10.2018

El BAUM 2018, Barcelona art & urban movement i la XXIena Tattoo expo, presenten un grapat de propostes relacionades amb la cultura urbana i mostren sense complexos que d’art al carrer, també n’hi ha, i molt.

Tatuatges al BAUM 2018

Si el ball, les acrobàcies amb bicicleta BMX o monopatí, la barberia hipster, la roba Pin Up i motera, els complements de motor o la decoració tenen el seu espai en aquest esdeveniment, el rei indiscutible de tot plegat és el tattoo. Milers de persones venen a mirar o fins i tot s’animen a ser tatuats pels més de 300 artistes que durant tres dies deixen la seva imprempta sobre la pell d’algunes i alguns agosarats que no tenen por ni barreres arquitectòniques que els frenin. Entre els tatuadors més importants destaquen Rosie Edwards, una neozelandesa experta en tatuatge polinesi, o Mystik, un australià referent en lettering, un estil de tatuatge basat en lletres. Tot i que fins fa ben poc era reservat al gènere masculí, l’art de tatuar compta en aquesta XXIena edició de la tattoo expo amb 55 dones tatuadores vingudes d’arreu del món.

Destaquen també iniciatives que combinen tatuatge i solidaritat com ara Prison Art o Tatuadores por la paz. El primer dona feina a homes i dones convictes a presons de Mèxic formant-los en l’art del tattoo però sobre cuir. Amb les peces acabades es fan bolsos i moneders que es venen a Mèxic DF i a Barcelona (Plaça del Pi nº4) i amb els beneficis els presoners no només poden guanyar uns cèntims mentre compleixen condemna sinó també trobar un camí a la seva reinserció quan deixin enrere els barrots de la seva cel·la. Tatuadores por la paz és un projecte solidari que té com a objectiu ajudar colònies de nenes i nens siris en situació extrema de pobresa a Síria i altres camps de refugiats a Líbia.

Street dance, car and bike tunning, moda i complements Pin Up i, sobretot, tattoos, molts tattoos han estat els protagonistes del BAUM 2018. És un estil de vida, és una manera de presentar-se al món, perquè l’art no només el trobem als museus sinó també als carrers, als capós dels cotxes i fins i tot als cossos de la gent. I és que enguany al pavelló 8 de Fira de Montjuic s’han fet a prop de 2.000 tatuatges deixant així palès que l’art a la ciutat es porta a flor de pell.