Art i cultura a l’abast: 10 anys d’Art for Change

25.07.2017

“Millorem la societat a través de la cultura” és el lema que presideix l’entrada del CaixaForum de Barcelona, un mural de Boa Mistura (bona barreja en portuguès) que sintetitza l’essència del programa Art for Change, una iniciativa de “la Caixa” que conjuga la creació artística i la transformació social.

Mural de Boa Mistura durant la commemoració al Caixafòrum | © Art for change

El projecte va néixer ara fa deu anys amb la voluntat de fer arribar l’art i la cultura a tothom, ententent-los com a camins per al diàleg, la cohesió i la inclusió. Amb una dècada d’experiència sobre les espatlles, 10 convocatòries i 327 projectes desenvolupats, la Fundació Bancària “la Caixa” ha volgut fer un balanç de la trajectòria del projecte.

Dijous passat (20 de juliol), en un una roda de premsa al mateix CaixaForum, Elisa Durán (directora general adjunta de la Fundació Bancària “la Caixa”) i Glòria Cid (la fins ara responsable del programa) donaven el tret de sortida a la celebració del desè aniversari d’Art for Change, que consistí en diversos tallers i taules de diàleg i espais d’intercanvi en els quals han participat els autors de 12 dels 17 projectes seleccionats en la darrera convocatòria del programa.

Segons Durán, el missatge del mural de la façana del CaixaForum encarna l’essència de l’Art for Change: l’art pel canvi i la transformació social. No tan sols pel missatge en si sinó per tot el procés de creació que hi ha al darrere. Tal com recordava Durán, els eixos del programa són tres: la partipació en els processos creatius, l’acessibilitat a la cultura i la reflexió. En definitiva, es tracta d’entendre “la cultura com una eina de cohesió social” i “un camí per entendre la realitat” que ens envolta però també per a transformar-la.

Per aquesta raó i des de fa deu anys, la Fundació selecciona i finança projectes socials i culturals arreu de l’Estat espanyol dins d’una convocatòria anual. Al llarg d’aquests deu anys d’Art for Change, s’han dut a terme 327 projectes, en què s’han implicat 288 artistes, 144 entitats culturals i més de 100.000 persones, i s’hi han invertit més de 4 milions d’euros. Actualment, la Fundació està duent a terme el procés de selecció de la convocatòria 2017, a la qual s’han presentat 226 projectes.

Fotografia de l’acte de commemoració dels 10 anys d’Art for change | © Carla Mallol

Les iniciatives del programa han estat d’una gran diversitat però totes tenen (i han tingut sempre) un denominador comú: la transformació social. Una transformació que forçosament passa per la inclusió, l’apoderament i la transversalitat. Art for Change vol ser un projecte integral, anant més enllà de la perennitat de les convocatòries: es proposa donar visibilitat, potenciar la participació i, sobretot, teixir xarxes i connexions entre projectes. Generar debat, reflexió i diàleg és la finalitat última del programa, apunta Durán.

Durán i Cid parlaren d’alguns dels projectes que han tingut més ressò: “Una expo més”, una exposició fotogràfica itinerant als diferents CaixaForum que acull vuit dels projectes d’Art for Change; un projecte musical que reuní més de 1.200 nens per Nadal al Palau de la Música, o una producció teatral els artistes de la qual són interns de diferents centres penitenciaris (que va ser reportatjada en el projecte fotogràfic “Bàlsam i fuga” i de la qual en vam parlar a Núvol ara fa uns mesos), etc.

Dels 17 projectes de la darrera edició, el dijous passat se’n van presentar dos a la roda de premsa: el projecte barceloní “Photograph social vision“, que entén la fotografia com una eina de sensibilització, inclusió social i transformació personal, i  “Arquitectura per la memòria“, un projecte emmarcat dins de l’Aula de las Artes de la Universidad Carlos III de Madrid i que busca traspassar les portes de la universitat i teixir connexions amb les zones rurals. Dos projectes molt diferents l’un de l’altre però ambdós es proposen barreres ja siguin generacionals, socials o culturals, i d’aquesta manera, contribueixen a la transformació i cohesió social. Són dues veus i dues mirades d’entre les 100.000 que han participat a Art for Change en aquests darrers deu anys.

Al llarg d’aquesta dècada ha acollit una multiplicitat d’experiències, de necessitats i de subjectivitats, convertint-se en un altaveu de l’art i la cultura, però també en un vehicle d’aprenentatge. I, en paraules de Durán, espera seguir fent-ho molt més temps.