Arriba Música Viva amb els batecs de la nova temporada

Enguany, el Mercat s’estén per un vast espectre d’estils que va des del pop-rock a la world music o del jazz a propostes més electròniques, passant pel flamenc o per bandes de marcada tendència a l’experimentació.

Després de la voràgine de festivals de l’estiu, la temporada tomba i arriben aires nous, i juntament amb aquests, ho fa la 24a edició del Mercat de Música Viva de Vic, que tindrà lloc a diversos espais de la ciutat des d’aquest dimecres dia 12 fins el proper diumenge dia 16. Es tracta d’una cita musical del tot consolidada al llarg dels anys i ara una de les que poden presumir de més maduresa del país. El Mercat sempre bascula sobre la doble vessant de festival i de punt de trobada de programadors, promotors i professionals del gremi en general. Per això el que sona a Música Viva és una bona mostra del que segurament sonarà durant l’any a molts escenaris. Enguany, entre productores, discogràfiques i associacions, s’hi esperen més de 50 empreses i entitats del món de la música, així com més de 600 professionals acreditats.

L’abril del 2011 un nou equip, format per Marc Lloret, Maria Lladó i Oriol Roca, prenia les regnes de la part artística del Mercat. Aquest any ja encaren la seva segona edició al capdavant del projecte. Per conèixer més a fons la visió que en tenen i per saber què es veurà aquests dies al Mercat de Música Viva de Vic, hem parlat amb en Marc Lloret, el seu director artístic, que és, a més, teclista de Mishima i codirector del festival PopArb. Segons Lloret, la línia que la nova direcció segueix és similar a la que s’havia estat seguint fins la seva arribada. Els objectius del Mercat són clars: d’una banda, contribuir a la contractació d’artistes que presenten projectes nous, tant de Catalunya com de fora; de l’altra, promoure i difondre la música d’aquí. Això sí, segons el director, per ser a Música Viva cal un mínim de qualitat, evidentment, però també cal un mínim de professionalitat, això és, cal que els grups que hi concorren tinguin garantit el management com a condició sine qua non. Així, pels escenaris de Vic hi passaran tant bandes emergents que es volen donar a conèixer com músics amb més recorregut que presenten els seus nous projectes, com també formacions de recent creació integrades per músics reconeguts, provinents d’altres formacions. Aquest darrer seria el cas de Macho, una banda de rock “primitiu” sense artificis, segons assegura el seu segell discogràfic, un nou projecte de Ramon Faura (Le Petit Ramon). Un altre exemple seria el prometedor Réquiem, un espectacle que Enric Montefusco (Standstill) i Raül Fernández (Refree) han concebut per a una coral de 25 persones i 5 cantants solistes basant-se en l’estructura d’aquella forma litúrgica però amb la força del rock i el punk,tot a partir de textos d’escriptors del segle XX. I dos exemples més: Kejaleo, formació que recull l’herència de bandes com Amalgama, Iberia, Jaleo o Ojos de Brujo; i DJ Panko, provinent també d’aquesta darrera formació, que punxarà hip-hop flamenquillo i rumba-break.

Segons Lloret, la música que es podrà trobar al mercat és molt transversal i s’estén per un vast espectre d’estils que va des del pop-rock a la world music o del jazz a propostes més electròniques, passant pel flamenc o per bandes de marcada tendència a l’experimentació. La programació d’enguany, composta per una seixantena d’actuacions, s’ha vist reduïda respecte l’any passat. Els motius, estalviar massa solapaments als programadors i l’inconvenient d’unes proves de so massa limitades de temps per als músics. I s’ha seguit apostant per una doble cara del Mercat: als escenaris de la Plaça Major i de la zona del Sucre s’hi han programat els concerts més multitudinaris i festius, per a un públic de festival, mentre que als escenaris de la zona de l’Atlàntida, i a la Jazz Cava s’hi han concentrat els concerts més enfocats al circuit professional, tot i que també oberts al públic, i en general de pagament (amb l’opció d’adquirir l’abonament de 30 euros que permet gaudir de cinc concerts). Aquesta part de la programació, més encarada al sector musical i amb actuacions de 45 minuts, s’engloba dins l’MVLab, l’apartat professional del Mercat de Música Viva de Vic, el qual dóna també cabuda a una fira comercial on es realitzaran showcases, sessions de networking, ponències informatives i presentacions. Lloret explica, d’altra banda, que les tres nits de concerts a la zona del Sucre s’han configurat segons tres temàtiques: la primera nit és de rock, la segona de fusió urbana i la tercera de mestissatge.

Un aspecte important del Mercat de Música Viva són els seus llaços internacionals. El Mercat té acords de col·laboració amb diversos festivals i fires comercials europeus, com el Womex a Grècia, el c/p Pop i el Jazzahead a Alemanya, el Medimex a Itàlia o el Celtic Connections a Escòcia, i amb un de canadenc, el Canadian Music Week. Així mateix, com a novetat d’aquesta edició s’ha signat un acord amb el Fórum da Música de Minas Gerais, organisme públic de la regió brasilera de Minas Gerais que té per objectiu difondre la música d’aquest territori. Fruit d’aquest acord, de 30 artistes proposats inicialment, dos d’ells han estat seleccionats per actuar al Mercat. Es tracta de Rafael Martini i Kristoff Silva. A més, el Mercat també ha dut a terme una producció pròpia, la de l’espectacle Pansori meets Flamenco, una proposta d’encontres sorprenents on el grup de música tradicional coreana Jeong Ga Ak Hoe es trobarà amb la guitarra flamenca de Marta Robles i amb la veu d’Alba Carmona (ambdues de Las Migas) i de José Antonio Martín, “Salao”. La producció és compartida amb el Taller de Músics i amb el mateix grup coreà Jeong Ga Ak Hoe.

En preguntar al director artístic del Mercat sobre quines són les propostes que valoraria com a més arriscades o trencadores d’entre les que desembarcaran Vic aquests dies, ell ens respon que totes, quina més quina menys, tenen el seu risc dins el seu gènere. Lloret explica a contiuació que precisament un dels criteris seguits per ell i els seus assessors és buscar l’equilibri entre risc i rigor, la qual cosa qualifica de molt interessant. Potser una de les bandes paradigmàtiques que il·lustren aquesta idea és Za!, un duet amb una concepció musical radicalment singular, amb una posada en escena rock esquitxada de profuses improvisacions i amb una actitud enèrgica als directes. Però Lloret vol destacar-nos moltes altres bandes. De seguida ens parla dels Lean Left, una formació holandesa que parteix del jazz i la improvisació i es despenja per espadats sonors difícils de classificar; dels madrilenys Fira Fem, que es troben entre el pop-rock i l’electrònica; o de Renaldo&Clara, una banda de ponent d’indie pausat, auster i elegant, amb la veu naïf de Clara Viñals, cantant i compositora de la formació. Lloret també ens destaca en aquest punt la potent veu de Negra, l’amalgama d’estils que conformen la proposta de Maïa Vidal, la mescla de world music, jazz d’avantguarda, funk i rock de Vrak’Trio, o Maria Rodés, que presenta el seu últim disc, Sueño Triangular, el qual Lloret qualifica de preciós i arriscadíssim al mateix temps, a estones inquietant i ple de clarobscurs.

A banda de les formacions ja citades, per posar-ne només algunes més de relleu, actuaran al Mercat també per exemple Antònia Font, Love of Lesbian, Els Catarres, L.A., Txarango, La Pegatina, El Puchero Del Hortelano, Guillamino, Astrio, Mayte Martín, We Are Standard, Mates Mates, Odio París, Prats, Lula Pena, Jonston, el Brossa quartet de corda amb Falsalarma i Jordi Domènech, i un llarguíssim etcètera de formacions no menys interessants.

A part de tot això, el magnetisme del Mercat ha anat generant al seu voltant una gran agitació musical al llarg dels anys. Aquests quatre dies, Vic veurà els seus carrers colonitzats per desenes de bandes que toquen espontàniament a peu de carrer escampades pel seus racons. De la mateixa manera, com si es tractés talment d’una bola de neu rodolant rostos avall, edició rere edició han anat proliferant alguns OFF del Mercat. A banda de l’OFF oficial, al qual s’ha destinat l’escenari de la plaça de la Catedral, durant el Mercat també tindrà lloc l’inVICtro, aquest cop fora de la programació oficial i amb tots els concerts ubicats a l’Institut del Teatre, juntament amb el mític Sugar Il·legal Fest i el Festival Hoteler.

Arrenca, doncs, un Mercat de Música Viva atapeït de propostes i que, altrament, com tot en el món de la cultura, ha patit retallades. Amb tot, Marc Lloret afirma que s’ha d’assumir que les retallades són a l’ordre del dia i que a ell el preocupen relativament poc. Segons Lloret, si s’han d’ajustar, ho fan i llestos, no es poden queixar. Una altra cosa diferent és l’augment de 13 punts de l’IVA sobre els productes culturals. Respecte això, el director artístic del Mercat creu que a Catalunya hi ha un consens unànime tant per part del món de la cultura com per part de l’administració en considerar que aquest augment és totalment excessiu i que tindrà conseqüències nefastes. I si bé també opina que el Mercat no ha de significar-se per liderar cap acció de protesta, sí que pensa en canvi que ha de cedir mitjans i espais de debat als professionals per tal que es pugui emprendre un posicionament conjunt i finalment algun tipus de manifest públic.

I com a apunt final, malgrat que la programació de concerts no comença fins a avui dijous, ja ens podem fer ressò de la primera notícia que ha generat el Mercat. Ahir dimecres a les 9 del vespre es va celebrar el primer acte inclòs dins el programa, l’entrega del XIV Premi Puig-Porret. En l’edició d’enguany el guardó ha estat reformulat, de manera que s’ha passat a premiar el millor projecte de creació musical. La flamant guanyadora del Premi Puig-Porret és Maria Coma. Coma havia presentat un projecte consistent en construir un piano-celesta de l’estil Baschet, compondre un concert per a aquest instrument i enregistrar-ne un disc. La dotació econòmica del premi és de 10.000 euros, cosa que el converteix en el guardó musical més ben dotat del país.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació