Arriba la gran festa de l’àlbum il·lustrat

2.11.2017

Fa cosa d’un any, naixia Àlbum Barcelona, una associació formada per una dotzena d’editorials infantils independents, amb la ferma voluntat de donar visibilitat al llibre-àlbum i arribar a nous lectors. Com? Amb una gran festa! La setmana vinent (del 6 al 12 de novembre) Àlbum Barcelona s’estrenarà amb un original festival literari i artístic que omplirà la ciutat de Barcelona i les ciutats del voltant de literatura infantil. 

Il·lustració de Joan Negrescolor, La Setmana de l’Àlbum | © Joan Negrescolor

Si bé el gènere de l’àlbum il·lustrat ha proliferat en els últims anys i ha anat guanyant terreny, encara no ha aconseguit una presència estable en el món de la literatura infantil. I, per aquest motiu, ha arribat la Setmana de l’Àlbum: per “posar damunt la taula el gènere com una eina per crear lectors”, com recordà Pablo Larraguibel, el director d’Àlbum Barcelona ara fa uns dies a la llibreria Abracadabra del Born.

I, per primera vegada, l’àlbum il·lustrat es convertirà en l’epicentre d’un festival a casa nostra. La Setmana de l’Àlbum és fruit de la complicitat d’una dotzena de petites editorials que han sumat esforços per posar en marxa el que esperen que acabi convertint-se en una cita anual dins del món de la literatura. EkaréA Buen PasoBabulinkaBiraBiroCoco BooksCorimboEl Cep i la NansaFlamboyantJuventudTakatukaThule i Libros del Zorro Rojo s’han embrancat junts a l’aventura d’Àlbum Barcelona reocrdant-nos que “sols arribem més ràpid, junts arribem més lluny”.

La setmana vinent, l’àlbum il·lustrat es posarà al capdavant de la nostra agenda literària i aspira a convertir-se en una nova cita del calendari literari a casa nostra, més enllà de les dates assenyalades com ho són el Sant Jordi o les festes nadalenques.

La primera Setmana de l’Àlbum, a la que esperem que en segueixin una bona colla d’edicions per seguir jugant, dibuixant, ballant i discutint al voltant del món del llibre àlbum. Del 6 al 12 de novembre, una trentena de llibreries i una vintena de biblioteques de casa nostra s’ompliran de literatura infantil, però no només. Tallers, contacontes, xerrades, trobades, fòrums, conferències, jocs i… molta gatzara! Preparats?

La setmana vinent, lectors, lletraferits, apassionats per la il·lustració, curiosos i passa-volants podran veure i viure ben de prop la gran festa de l’àlbum-llibre: podran llegir, tocar, dibuixar i, sobretot, fer volar la imaginació.

Sebastià Serra, Oriol Toro, Rocio Bonilla, Susanna Isern, Albert Arrayás, Albert Asensio, Txell Darné o Fran Pintadera seran alguns dels protagonistes de la Setmana de l’Àlbum, qui conqueriran les llibreries i biblioteques barcelonines amb un ampli ventall de tallers d’il·lustració, estampació, teatre, contacontes, hula hoops, etc. Els menuts podran gaudir de la gresca i la xerinola, però també els grans. Per què només haurien de llegir àlbums il·lustrats els més menuts? I els adolescents, els joves i els adults, que no podem llegir contes? I si superem les barreres autoimposades? Àlbum Barcelona, duent a terme iniciatives com la de la Setmana, s’ha proposat apropar el gènere de l’àlbum il·lustrat tant a professionals del sector educatiu com a les famílies, portant-lo dins i fora de les aules.

Al llarg de tota la setmana, hi haurà activitats escampades per Barcelona, Hospitalet, Terrassa, Sabadell, Gavà i Rubí. Les coses bones sempre es fan esperar i els dos plats forts del festival de literatura infantil, però, seran a finals de setmana: la Nit de l’Àlbum, que tindrà lloc el dijous al vespre (dia 9) i el Fòrum, que serà al cap de setmana.

Lectors, autors, il·lustradors, llibreters, editors, crítics i tothom qui vulgui podrà treure el cap el proper dijous 9 de novembre a la Sala Comillas de les Drassanes de Barcelona a les 8.30 del vespre a la Nit de l’Àlbum. La festa nocturna de l’àlbum acollirà, també, el lliurament dels premis ADIT (acrònim de Premis a la Difusió de la Il·lustració Transgeneracional) amb noms tant desenfadats i originals com el premi “Quinta Forca”, “Pixapins”, “Lletraferits” o “Comptafils”.

A més a més de la festa, el nucli fort de la Setmana serà un Fòrum que tindrà lloc els propers 10 i 11 de novembre al Pati Llimona de Barcelona i que, sota el nom de L’Àlbum a l’Aula, aproparà el gènere de l’àlbum a professionals del món de l’educació i la literatura infantil i juvenil i així contribuir a la idea d’implantar l’àlbum com una eina educativa habitual a les aules de les escoles. Aquestes jornades, amb un ampli ventall de tallers i ponències s’han proposat reflexionar al voltant de les possibilitats educatives de l’àlbum il·lustrat ja sigui en la sensibilitat artística, literària o el foment de la lectura. Podeu veure el programa del Fòrum i inscriure-us a les jornades clicant aquí.