Aromes de Verdaguer

14.03.2017

Coincidint amb el 50è aniversari de la seva inauguració, la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles ha remodelat les seves instal·lacions i ha adaptat el seus continguts per fer-los més accessibles per a les persones amb dificultats auditives i visuals. Aquesta renovació forma part del programa Mirada Tàctil que promou la Diputació de Barcelona i que incorpora a la Casa Museu Verdaguer nous mòduls de lectura tàctil per representar la vida i obra del poeta.

Jacint Verdaguer retratat per Ramon Casas.

“Creiem que és molt important donar accessibilitat a la cultura a tot tipus de col·lectius, per això vam ser pioners en adherir-nos al programa Mirada Tàctil de la Diputació de Barcelona”, explica Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer. La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles ha adaptat els continguts de l’exposició a una nova museografia més accessible per a les persones amb dificultats auditives i visuals.

Els principals elements que es presenten són un bust, una signatura en relleu i la representació de diferents poemes. El bust del poeta reprodueix les seves faccions de joventut i va acompanyat de la seva rúbrica en relleu, per fer més propera la seva dimensió humana. A més a més, “hem fet 7 vídeos amb llenguatge de signes, un plafó amb macrocaràcters per a la gent amb dificultats visuals, hem traduït tots els plafons informatius al Braille per a les persones cegues, hem creat un espai tàctil que permet resseguir amb els dits la signatura de Verdaguer i també un espai d’olfacte que permet tocar i olorar llibres antics”, explica Carme Torrents.

La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles introdueix una noca museografia adaptada a persones amb dificultats visuals i auditives.

La part artística queda recollida en els nous mòduls sobre diferents aspectes de la seva creació. La infantesa del poeta es presenta en un mòdul amb tres poemes, cadascun amb un element tàctil de suport per a potenciar el seu món més personal. La transcripció en relleu del poema “Mon colomar”, permet resseguir amb els dits el text original i descobrir la cal·ligrafia del poeta. La seva faceta més lírica de Verdaguer es mostra amb el poema “ La Plana de Vic”, que presenta com a element tàctil un llibre de butxaca original de l’Edició Popular d’obres completes de la Il·lustració Catalana de 1920. La vessant viatgera del poeta com a persona que estimava el seu paisatge, es presenta amb els relleus d’un fragment del Cant de Gentil i del perfil de la muntanya del Canigó.

La Casa Museu Verdaguer es va inaugurar, el 18 de juny del 1967. La seva obertura s’havia programat pel 25 de juliol de 1936, però l’esclat de la Guerra Civil al mateix any va frustrar la iniciativa popular. El 50è aniversari es celebrarà amb diferents activitats durant l’any, especialment durant la Festa Verdaguer, que tindrà lloc del 18 de maig al 18 de juny.

Podeu consultar el programa complet a la pàgina web de la Fundació Jacint Verdaguer en el següent enllaç.