Arlequí: del quadre al carrer

7.05.2019

Enguany el Museu Picasso celebra el centenari de la donació de la primera obra que l’artista va fer a la ciutat. Es tracta de l’Arlequí, quadre que Picasso va pintar durant la seva estada a Barcelona, el 1917. El museu ha organitzat una taula rodona i una sèrie d’activitats al voltant d’una de les (moltes) figures populars de la iconografia picassiana, provinent de la Commedia dell’arte. Tallers, actuacions i un espectacle de circ a la plaça de Jaume Sabartés faran possible que l’arlequí surti de llenç i conquereixi la ciutat.

Pablo Picasso. Arlequí [Léonide Massine]. Barcelona, [juny-juliol del] 1917 | Foto: Museu Picasso, Barcelona. Fotografia, Gasull Fotografia © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2019

El 1917 Picasso feia estada a Barcelona, seguint els ballets russos de Serguei Diàguilev pel món. Al Gran Teatre del Liceu a representar Parade, el ballet coreografiat per Léonide Massine, amb música d’Erik Satie a partir d’un poema de Jean Cocteau, i decorats i vestuari dissenyat per Picasso. Arlequí mostra un dels personatges prototípics de la Commedia dell’arte, nascut al segle XVI, i que amb el seu característic vestit de rombes multicolors va passar dels carrers i les places a les pàgines de Goldoni i Molière, arribant al món del circ i el teatre del segle XX. Picasso va pintar el quadre el 1917, una època on combinava el cubisme amb el neoclassicisme, i en realitat Arlequí és un retrat del ballarí i coreògraf Léonide Massine, alma mater dels ballets russos i de Parade. Durant un parell d’anys, aquesta obra va estar a un domicili particular de Barcelona, i va ser el pintor i crític d’art Miquel Utrillo qui va impulsar una col·lecta popular per tal d’adquirir una obra de Picasso i dipositar-la al fons del futur museu d’art modern de Barcelona. Utrillo triaria l’Arlequí, i el 1919 suposaria el naixement “oficial” de la relació entre Picasso i la ciutat, i la llavor del futur Museu Picasso.

Els actes al voltant d’aquesta efemèride són de caràcter acadèmic, museístic i de ciutat. En primer lloc, el Museu Picasso ha editat una publicació al voltant del quadre, a mig camí entre el facsímil i l’homenatge al petit catàleg original. En ell trobarem la història del personatge protagonista del quadre, Leónide Massine, i del quadre mateix. El dimarts 14 de maig tindrà lloc la taula rodona “Arlequí: del carrer al llenç”, moderada pel director del museu, Emmanuel Guigon, i on participaran Malén Gual, conservadora de la col·lecció del museu, Vicent Llorca, director de la revista Zirkòlika, Raffaele de Ritis, especialista en circ i en Commedia dell’arte i Ferruccio Soleri, arlequí del Teatro Piccolo de Milà de 1959 a 2017.  Del 14 al 18 de maig, l’Arlequí sortirà del quadre i es passejarà per les sales del museu, i el diumenge 19 tindrà lloc una gran festa a la plaça Jaume Sabartés. Les actuacions de circ i dansa, comissariades per Vicent Llorca, seran a càrrec de Circ Xic (el clown Ton Muntané i el músic Dani Tomás) ballarines russes amb tutús de Shansa, Dídac al diàbolo, Kari Panska com a Colombina amb hula hop, la companyia Colegone amb una marioneta de mida humana i la dansa vertical d’Aurora Caja. El diumenge 19, a la plaça Jaume Sabartés hi haurà tallers per a tots els públics (de pintura efímera amb Anna Tamayo, de circ amb Papallona Circus, de màscares amb Anna Chwaliszewska i de vestuari a càrrec de Shansa), i un espectacle on actuaran tots els artistes que hauran passat pel museu els dies anteriors.

 

Podeu consultar tota la informació al web del Museu Picasso.