Aquí STEAM!

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) posa en marxa la iniciativa ‘Aquí STEAM’. un programa que té com a objectiu orientar les noies que encara no han triat carrera

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Aquest curs la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) posa en marxa la iniciativa ‘Aquí STEAM’, un programa que té com a objectiu orientar i incidir en les nenes quan encara no han pres de la decisió d’estudiar una carrera universitària i que podrien triar una carrera tècnica. Avui  11 de febrer és el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència.

STEAM és un acrònim de Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. Són disciplines en què la dona està infrarepresentada. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) considera urgent integrar les noies de ben joves en un marc mental que normalitzi la seva presència en aquests camps del coneixement. Segons els experts, d’aquí al 2025 s’hauran de cobrir 7 milions de llocs de treball a Europa en les àrees STEAM. Això significa trencar estereotips i les barreres mentals i socials que separen els gèneres a l’hora de triar una professió.

“Hem de normalitzar el perfil d’enginyera com a persona normal”, diu Paz Morillo, professora del Departament de Matemàtiques de l’ETSETB. “Dones que poden tenir un perfil altament qualificat i alhora ser mares, tenir una vida normal. Vull tenir dones mediocres a classe, perquè d’homes mediocres ja en tinc molts”.

Els experts constaten que les dones que cursen carreres d’enginyeria tenen un índex d’abandó més baix que els homes. Això es deu en part al fet que només s’hi matriculen aquelles noies que se senten capaces de cursar-les, mentre que molts homes s’hi apunten temeràriament, sense estar intel·lectualment capacitats per afrontar-les. Passa també amb moltes entrevistes de feina. Les dones no s’hi presenten si no tenen les qualificacions requerides al perfil. Els homes, en canvi, s’hi llancen sense prevenció.

Es considera que entre els 9 i els 14 anys és el període idoni per donar a conèixer a les noies altres models professionals i referents que, fins ara, quedaven lluny de la seva àrea d’interès. L’objectiu de la UPC és assolir quan abans millor que la xifra de dones en els estudis tècnics sigui del 50 %; les previsions de la Universitat són que, en 5 anys, el 30 % d’estudiants en aquestes carreres siguin dones.

“Les dones han de participar en el disseny del món. No ens podem permetre el luxe de prescindir del 50% de la població davant d’una tasca tan important”, diu Núria Castell, professora de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB). “S’ha demostrat que els equips amb equilibri de gènere són més creatius i saben conciliar millor la vida professional amb la personal”.

Els estudis de grau universitari amb menys estudiants matriculades de nou ingrés a la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) són els d’enginyeria informàtica (14 %). “Sóc filla d’un pare obrer i una mare modista i els meus pares van fer un acte de fe quan l’any 1976 els vaig comunicar que estudiaria informàtica”, ens explica Núria Castell, preocupada perquè encara ara moltes noies s’encongeixen davant la possibilitat de fer una carrera d’enginyeria. Castell explica una anècdota reveladora d’una noia que volia estudiar informàtica. El seu pare, taxista, li va treure del cap al·legant que tots els informàtics que pujaven al seu taxi es queixaven que havien de treballar molt i cobraven poc! El que no tenia en compte el taxista és que els informàtics eren prou solvents com per agafar un taxi!

Per Núria Obiols, captana marítima a Tarragona, sosté que “és molt important explicar a les escoles la feina que fa una enginyera. A vegades costa d’explicar-ho, però el fet que ho faci una dona pot tenir doble impacte, ja que podem explicar l’ofici i alhora reforçar la normalitat que una dona sigui enginyera”. De tota manera, insisteix que la incorporació de les dones a les enginyeries és “una lluita que haurien de compartir tant homes com dones. O fem pinya tots plegats o no canviarem el món”.

El programa Aquí STEAM consta d’accions dirigides a informar, crear models i, especialment, a unificar les iniciatives de les persones i les institucions que estan treballant en aquesta mateixa direcció, arreu de Catalunya. Crear sinèrgies i noves iniciatives, ordenar, unir i aprofitar millor els recursos, visibilitzar les accions (jornades, estudis, resultats de recerca, tesis doctorals…) i fer xarxa són els eixos clau d’una plataforma online que està desenvolupant la UPC i que posarà a l’abast tot el coneixement relatiu a aquesta temàtica.

Dins d’aquesta iniciativa, es preveu crear el segell ‘Escoles STEAM Aquí’, un distintiu escolar que reconegui els centres educatius que impulsen a través d’accions específiques la igualtat de gènere i que fomenten les vocacions científiques i tecnològiques entre les dones. Així mateix, es treballa en la creació d’una agenda escolar ‘Aquí STEAM’, on es facin visibles els referents femenins d’una manera atractiva i propera, alhora que expliqui el valor i el retorn social dels àmbits STEAM per a la societat. Prenent com a model el segell Escola verda, la UPC ja ha iniciat converses amb el departament d’Educació per poder-lo implantar a escoles públiques i concertades.

A banda de ‘Aquí STEAM’ la UPC també va impulsar fa uns anys el programa +NoiesTIC,  que té per objectiu fomentar la presència de les dones en l’àmbit de les tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Dins d’aquest programa, la UPC intervé aquest any en les iniciatives ‘Inspira STEAM, Catalunya’ i ‘Una enginyera a cada escola’, ambdues orientades a fomentar els referents femenins de l’àmbit tecnològic a l’escoles, trencant estereotips i fent visibles les dones tecnòlogues. Tot i que nens i nenes tenen les mateixes habilitats i capacitats en l’ús i aprenentatge de les tecnologies, les noies infravaloren les seves competències al respecte degut als estereotips de gènere, que esbiaixa les seves expectatives professionals. Fomentar els referents femenins de l’àmbit tecnològic, trencar els estereotips i visibilitzar les dones en aquests camps és l’objectiu d’aquestes dues campanyes a les escoles.

Cicle Dona i tecnologia al Palau Macaya

Recentment, s’ha iniciat al Palau Macaya de Barcelona el cicle ‘Dona i tecnologia: un tàndem de futur’, organitzat sota la direcció científica de la UPC, que inclou diverses conferències, taules rodones i seminaris amb l’objectiu de reflexionar, al llarg de l’any, sobre el paper de la dona en el món tecnològic i com es pot plantejar un futur més enriquidor al respecte. És un cicle que reuneix expertes i acadèmiques, d’àmbit nacional i internacional, i de camps tan diversos com la tecnologia i la robòtica, l’economia o l’educació, per debatre quines estratègies i polítiques cal seguir a fi d’incrementar la presència de dones en les carreres professionals tecnològiques. Les diferents sessions i seminaris del cicle es dividiran en tres blocs temàtics que són l’educació, el món laboral i la societat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació