Aquest any els reis us portaran Carbó

17.11.2016

Joaquim Carbó no para. Abans d’acabar l’any del 50è aniversari de La casa sota la sorra, el pare de Henry Balua i Pere Vidal té una agenda d’activitats ben apretada que el portarà a parlar sobre la seva obra i la literatura infantil i juvenil per diversos espais d’arreu de Catalunya. Precisament dilluns passat l’escriptor va inaugurar a la Biblioteca de Catalunya l’exposició Joaquim Carbó, un tresor sota la sorra, que aplega material i documents inèdits de La casa sota la sorra. La mostra, comissionada per Anna Gudayol i Jaume Clarà, es podrà veure fins al 13 de desembre i dóna el tret de sortida a un novembre i un desembre ple de cites amb Carbó.

Joaquim Carbó, Laia Cardona

Joaquim Carbó | © Laia Cardona

L’autor de Caldes de Malavella tampoc faltarà al Gràcia Llegeix, el primer festival de literatura del districte de Gràcia de Barcelona. El certamen retrà un homenatge a Carbó amb una taula rodona en què es parlarà de literatura infantil i juvenil. Serà dissabte vinent a les 12 del migdia a la biblioteca Jaume Fuster i hi participaran Anna Manso, Oblit Baseiria, Llort i Gemma Lienas. Però aquest no serà l’únic homenatge a l’escriptor en els propers dies. De cara al dimecres 23 de novembre, l’Institut de les Lletres Catalanes i l’editorial Columna han organitzat un acte per commemorar l’aniversari de La casa sota la sorra a l’Arts Santa Mònica. La cita, que arrencarà a les set de la tarda, celebrarà els anys de vida de la novel·la i el seu èxit al llarg d’aquest temps.

El novembre també portarà Carbó a l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que li ha concedit enguany el premi Marta Mata de pedagogia. L’escriptor rebrà el reconeixement el dimarts 29 a les sis de la tarda a la sala d’actes de l’associació, que l’ha guardonat perquè “ha destacat tant en les seves obres per a nens i nenes, com per a les obres destinades a adults” i per la seva tasca “de foment de la lectura”. Per arrodonir el calendari i engegar el desembre, Carbó també protagonitzarà un col·loqui a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on conversarà sobre la seva darrera novel·la per a adults, Va com va!. Aquest acte tindrà lloc el 10 de desembre i està organitzat per l’editorial Males Herbes.

Tot plegat se suma a dues novetats literàries adreçades al públic infantil que Joaquim Carbó acaba de treure del forn. D’una banda, Felip Marlot i les clavegueres (Barcanova, 2016) segueix les aventures del detectiu en un nou cas que el portarà a retrobar-se amb vells coneguts i a trepitjar la part més soterrada de la ciutat. De l’altra, l’autor ha publicat En Miquelet i els estels (Baula, 2016), un relat amb il·lustracions de Montse Tobella que explica com fer volar un estel es pot convertir en una gran aventura.

Etiquetes: