Apropa Cultura incorpora els museus al seu programa d’inclusió social

7.03.2014

L’aventura d’Apropa Cultura va començar l’any 2006, quan es va començar a oferir a centres socials l’opció de portar els seus usuaris en risc d’exclusió social a la sala de l’Auditori.

Foto Apropa Cultura

Després de vuit anys d’èxit, en els quals s’hi ha anat afegint diverses institucions i equipaments culturals, arriba el torn de museus com el MACBA, el Picasso o el TNC, que en horaris i preus accessibles permetran portar l’experiència de l’art a col·lectius sovint massa oblidats. Sònia Gainza, directora de l’Apropa, ha presidit un acte on, a pesar de les exitoses xifres, s’ha volgut posar l’èmfasi en els avantatges socials de la iniciativa, que fa de Catalunya un país molt més savi, digne i compromès.

A l’acte de presentació de l’Apropa Cultura, l’any 2006 a l’Auditori, es van assentar les bases del que havia de ser un projecte adreçat a portar els espectacles culturals a aquelles parts de la societat que, per un motiu o un altre, no tenen facilitats per accedir-hi. Les persones amb risc d’exclusió social es convertien així en el focus d’acció d’un nou pas en la democratització de la cultura, concepte que hauria de ser inherent a qualsevol societat rica en benestar social. En aquell acte d’ara ja fa vuit anys, les possibilitats del projecte quedaven unides a l’entusiasme que desprenien els seus impulsors. I d’aquell entusiasme en recollim avui els fruits de la feina ben feta. El que va començar com un petit embrió al voltant de l’Auditori, avui ha superat la majoria d’edat amb la incorporació al programa dels museus més importants de la ciutat.

Sònia Gainza, impulsora d'Apropa Cultura

L’Apropa serveix com una eina-finestra per als centres socials que tracten dia a dia les realitats de carrer que aquestes persones protagonitzen. El projecte automatitza els tràmits i serveix de pont entre centres i institucions, a més de dur a terme una tasca formativa impagable en els dos sentits, ajudant als equipaments a adaptar-se a aquests col·lectius i ensenyant als centres a usar la cultura com a eina fonamental en els seus programes educatius. Només pot realitzar una tasca així una xarxa ben comunicada d’institucions com la Generalitat, les Diputacions, els Ajuntaments, els centres socials i els ens culturals, en el que Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Barcelona i president de l’Auditori, ha definit com “una gran conspiració col·lectiva en pro d’una idea”.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat, ha tancat l’acte elogiant l’Apropa i “el caràcter inclusiu de la societat catalana, sempre decidida a acostar la cultura a tota la població, i compromesa especialment durant el segle XX, en el qual diferents moviments socials han fet que la missió de les institucions públiques culturals sigui posar la cultura i l’art a l’abast de tothom”.