Any Puig i Cadafalch: polític, acadèmic, arquitecte i historiador del romànic

Puig i Cadafalch, en l'evolució de la seva obra, canvia el repertori d'elements a combinar. Descobrim aquest personatge polifacètic als 150 anys del seu naixement.

Any Puig i Cadafalch, noranta anys de Josep M. Espinàs, cent anys del setmanari «TBO», una entrevista a Maria Barbal, l’idealisme arquitectònic de Tous i Fargas, Josep Romeu i Figueras, YouTube, el poc compromís del cinema a reptar el criteri de l’espectador, opinió, ressenyes de les novetats més recents i molts temes més són els que ocupen el número de març de la revista «Serra d’Or». Us ho deixareu perdre?

Enguany se celebra l’Any Puig i Cadafalch amb motiu dels 150 anys del naixement del polifacètic arquitecte mataroní. Per recordar-lo, hem publicat un dossier que analitza el polític, l’acadèmic, l’arquitecte i l’historiador de l’art. Tres articles conformen el reportatge: Albert Balcells aprofundeix en el vessant polític i acadèmic de Puig i Cadafalch; Xavier Fabré se centra en la mirada sobre la ciutat, el sentit de la monumentalitat i el retorn a un llenguatge universal de l’arquitecte, i Montserrat Pagès tracta de la faceta arqueològica i la d’historiador de l’art romànic.

També, ara fa just cent anys, va aparèixer per primer vegada el setmanari infantil «TBO». Josep M. Cadena fa un repàs de la història de la publicació fins a finals dels anys noranta.

Joan Josep Isern parla de Josep M. Espinàs amb motiu dels noranta anys d’edat i dels noranta llibres publicats, precisament. Isern en descriu la trajectòria professional d’escriptor i periodista, i posa en valor la tasca d’activista cultural compromès amb la llengua i el país al llarg de tots els anys.

Xènia Bussé entrevista Maria Barbal, ara que pels trenta anys de la seva primera novel·la, Pedra de tartera, se n’ha fet una reedició commemorativa. Barbal ens parla del seu univers interior com a escriptora, relacionant-lo amb algunes de les seves obres més importants: «País íntim és un llibre escrit en un moment de consolidació de l’ofici.»

Teresa Mañà ens ofereix un panorama rigorós i ampli dels llibres per a infants i adolescents que s’han publicat darrerament. El seu text ens ajuda a estar al dia de les darreres novetats més importants d’aquest gènere.

A teatre, en el centenari del naixement, publiquem dos articles dedicats a Josep Romeu i Figueras, poeta, crític literari i estudiós, i recuperador del teatre popular medieval. Lluís Cabré s’encarrega d’explicar-nos la passió de Romeu i Figueras per la poesia i el vers. Francesc Massip, d’altra banda, parla del rigor i l’exigència en l’edició de textos teatrals medievals i en la posada en escena.

A art, David H. Falagán fa una reivindicació «del paper d’uns arquitectes que van desafiar les possibilitats tècniques del seu temps per proposar una arquitectura capaç de dialogar amb les experiències internacionals més innovadores». Parlem dels pioners Enric Tous i Josep Maria Fargas.

YouTube pren protagonisme a la secció de televisió. Miquel Martí Freixas descriu l’evolució que ha tingut aquesta plataforma online fins a l’actualitat, i l’impacte que ha tingut i que té, encara, en la joventut, sector en què trobem el màxim nombre de consumidors, i no paren de créixer.

A cinema, Tariq Porter reflexiona sobre el poc compromís del cinema comercial actual a l’hora de fer pensar l’espectador. A partir de la frase de l’oncle Ben de Spiderman «Un gran poder comporta una gran responsabilitat», Porter duu a terme la seva reflexió.

Miquel Pujadó, a més de la seva habitual Discografia catalana recent, comenta una antologia integral acabada de publicar sobre la música de Gilbert Bécaud; reconsidera el fet que molta gent no va trobar adient que Bob Dylan rebés el Premi Nobel de literatura, i acomiada el poeta i cantautor canadenc Leonard Cohen.

Jaume Fabre parla de Roda Ventura, ara que fa cinquanta anys de la seva mort, i de la defensa de la veritat, la llibertat i la justícia que va protagonitzar el degà del Col·legi d’Advocats en temps complicats. Francesc-Marc Álvaro escriu sobre la reputació, tant la dels qui la volen mantenir com la dels qui la volen enfonsada. Avui dia, gràcies a les noves tecnologies i Internet, és molt fàcil fer-la fràgil i poder-hi jugar en el moment en què menys t’ho esperes. Però, també, la mala reputació és més fàcilment oblidada.

Per acabar, Xulio Ricardo Trigo s’ocupa de la Tria personal d’aquest mes, i també oferim les ressenyes i les notes de lectura habituals. Tanquem el número amb els mots encreuats de Màrius Serra i el Sidoku de David Puertas.

Llegeix el número de març de la revista “Serra d’Or” en format paper o en digital.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació