Antoni Pitxot i Soler, in memoriam

13.06.2015

Antoni Pitxot i Soler, vicepresident de la Fundació Dalí i director dels Museus Dalí, va ser un vell amic i col·laborador del mateix pintor empordanès, Salvador Dalí, a qui va conèixer a través de la seva família: Ramon Pichot, el seu oncle, que va ser qui va fer descobrir al mateix Dalí l’impressionisme i en va determinar la vocació com a pintor. Nascut en el si d’una família d’artistes l’any 1934 a la Vila de Figueres, Pitxot ha mort aquest divendres a la mateixa vila. Avui, dissabte 13 de juny a les 17h se celebraran els funerals a l’església parroquial de Cadaqués.

Dalí i Pitxot al Teatre-Museu Dalí | Foto: Teatre-Museu Dalí

Dalí i Pitxot al Teatre-Museu Dalí | Foto: Teatre-Museu Dalí

Pitxot i Soler va començar els seus estudis de dibuixos a Sant Sebastià amb Juan Núñez, que també va ser professor de Dalí a Figueres. L’any 1955 va fer la seva primera mostra col·lectiva amb “Pintura joven” a la Sala de Arte del Círculo Cultural de Sant Sebastià i va exposar a diverses sales de Lisboa, Bilbao i Madrid. Després de viure un temps a Barcelona, el 1966 es va instal·lar de manera definitiva a Cadaqués, on la seva obra va fer un gir decisiu i va dirigir la seva atenció a estudiar els objectes del seu entorn: a partir de les pedres de Cadaqués en va fer sorgir visions anamòrfiques, antropomòrfiques i al·legòriques, amb les quals va entroncar amb un corrent de la pintura occidental que va des del manierisme italià fins al surrealisme. L’any 1974 Dalí, que el va visitar als seus talles, va escollir la seva obra per exhibir-la de manera permanent al segon pis del Teatre-Museu Dalí de Figueres i el va nomenar director d’aquest mateix museu.

Així és com va començar una estreta relació entre Pitxot i Dalí. L’any 1975 va realitzar, juntament amb el geni empordanès, els quatre “monstres grotescos” ubicats al pati del Teatre-Museu i l’any següent, el 1976, van impartir conjuntament cursos d’estiu de dibuix al museu de Figueres. Els dos pintors van participar en diverses exposicions —tant d’àmbit nacional com d’àmbit internacional, sobretot França—, com una que homenatjava l’escriptor Carles Rahola, així com en la mostra col·lectiva “Pintors surrealistes de l’Empordà”, que va tenir lloc al Museu de l’Empordà de Figueres.

Pitxot, a títol individual, va col·laborar en diverses exposicions tant d’àmbit nacional com internacional. Va exposar a les principals ciutats espanyoles, així com franceses i italianes. Va participar en l’exposició “Art catalan contemporain” al Centre Culturel Pierre Bayle, a Besançon, l’any 1982, i va exposar a diverses sales de França, així com va participar en l’exposició “Effetto Arcimboldo” del Palazzo Grassi de Venècia (1987), amb l’obra Autoretrat, que actualment es pot veure al Teatre-Museu Dalí. Gràcies a la seva trajectòria, l’any 2000 va ser nomenat Acadèmic corresponent per Cadaquès de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Pintor de vocació, va seguir treballant fins al dia de la seva mort i va rebre diversos premis i distincions: el 2004 el Ministeri de Cultura li va concedir la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de les Belles Arts i aquest mateix any Cadaqués li havia concedit la distinció de Fill predilecte de la vila. Actualment treballava en una exposició titulada “Dalí Pitxot Cadaqués. Entorn a la pintura”, al Museu Municipal de Cadaqués.