Antoni Muñoz: “Em vaig fer catalanista gràcies als arxius”

30.10.2015

L’11 de Setembre poble a poble és el nou llibre d’Antoni Muñoz i tracta sobre com va afrontar la Catalunya interior els esdeveniments de 1714. L’autor ha presentat l’obra al Memorial 1714 i ha comptat amb el testimoni de l’historiador i escriptor Albert Sánchez Piñol

Antoni Muñoz presentant "L'11 de Setembre poble a poble" | Foto: Jordi Peñarroja

Antoni Muñoz presentant “L’11 de Setembre poble a poble” junt amb Albert Sánchez Piñol| Foto: Jordi Peñarroja

La sala de l’Associació Memorial 1714 ha acollit la presentació del llibre L’11 de Setembre poble a poble, d’Antoni Muñoz (Ed. La Campana). L’autor comptava amb la col·laboració d’Albert Sánchez Piñol, historiador i escriptor de Victus, que també firma el pròleg de Poble a poble i que no amaga l’admiració cap a Muñoz i la seva feina. I és que Antoni Muñoz, tot i la seva passió per la història catalana, és de Valladolid. Allà va llicenciar-se en Ciències Físiques, i als 36 anys va venir a Barcelona. Un cop a terres catalanes, Muñoz va exercir com a professor de matemàtiques a l’IES Barri Besòs, i paral·lelament va començar a investigar la història dels segles XVII i XVIII de Catalunya.

“Em vaig fer catalanista gràcies als arxius”; va explicar Muñoz a Sánchez Piñol un dia. L’escriptor de Victus ho recalca: “L’Antoni es va apropar per interès a la història catalana i va ressaltar aspectes que ningú havia vist. Què hagués donat jo per guiar-me amb els detalls de Poble a Poble quan escrivia Victus!”. I és que el llibre està basat en una extensa recerca a fonts primàries com ara documents borbònics o premsa europea de l’època. Aquestes dades permeten a Muñoz explicar detalls amb una minuciositat tal, que Sánchez Piñol creu que poden esgarrifar per la violenta realitat que transmeten.

Els assitents, atents a la presentació d'Antoni Muñoz | Foto: Jordi Peñarroja

Els assitents, atents a la presentació de l’obra d’Antoni Muñoz | Foto: Jordi Peñarroja

Però què va descobrir Muñoz al començar a investigar la història catalana que el fes apassionar-se tant pel tema? “Als arxius vaig adonar-me que Catalunya era la regió més avançada del món. A Castella la paraula del rei era llei, a Catalunya no. Tenien les Corts. Era un poble independent i republicà”, afirma l’autor del llibre en una llarga explicació sobre el període històric que descriu a la seva obra. I és que Muñoz en sap molt, del tema, i en pot estar parlant estona. “Poble a poble descriu la situació d’efervescència que vivia la Catalunya interior. Les tropes borbòniques cremaven els pobles i quan se n’anaven, aquests tornaven a alçar-se”, explica Sánchez Piñol.

I és aquesta descripció de la Catalunya interior la que fa del llibre 11 de Setembre poble a poble una peça especial, ja que la majoria d’obres relacionades amb el tema se centren amb la situació de Barcelona. “Mai reconeixeran prou la feina que fa Antoni Muñoz”, creu Antoni Sánchez Piñol. Perquè si bé és cert que el setge de Barcelona l’11S té una força narrativa innegable, “si no fos per la feina dels miquelets i del conjunt de la població dels pobles catalans, Barcelona hagués sigut derrotada”, explica Antoni Muñoz, que acaba la presentació del seu llibre recalcant que els pobles catalans “No tenien res a perdre després d’un segle lluitant. Només seguien defensant la seva llibertat. Si després de tres-cents anys encara no han aconseguit acabar amb aquest sentiment, és que sota del caràcter català s’hi troba el desig d’independència”.