Antoni Carrasco guanya el 34è Premi Just M. Casero

30.10.2014

L’escriptor barceloní Antoni Carrasco ha estat guardonat amb el 34è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero per la seva obra La segona lluna. El blanenc Jaume Puig Agut ha quedat finalista amb el relat Germans i la barcelonina Sílvia Gruart ha obtingut un accèssit per la novel·la Només un any.

Antoni Carrasco. Foto: Chordà Comunicació

Antoni Carrasco. Foto: Chordà Comunicació

La mort impregna totes les pàgines de La segona lluna, una novel·la dividida en tres capítols que posa en contacte el protagonista amb tres tipus de defuncions: una anunciada, una hipotètica i una sobtada. I precisament el tractament que Carrasco fa de la mort ha seduït el jurat, que n’ha destacat “la contenció i la naturalitat” a l’hora d’abordar un dels temes “més difícils d’escriure”. Així, Carrasco s’endú un premi dotat amb 2.200 euros, una escultura d’Alfons Mateu i la publicació de l’obra per part de l’Editorial Empúries, que preveu fer-la arribar a les llibreries a principis de l’any vinent.

L’advocat Jaume Puig Agut repeteix com a finalista: l’any passat va guanyar aquest guardó per l’obra L’escala de l’evasió, i aquest any se l’endú amb la novel·la Germans. Segons el jurat, el text “desplega una estructura i un punt de vista molt ben pensats, de manera que de mica en mica descobrim l’origen de tot”. Com a finalista, Puig Agut obté 600 euros i la Llibreria 22 es reserva l’autorització i condicions per publicar l’obra durant un any.

Finalment, el jurat ha concedit enguany -per unanimitat- un accèssit a la novel·la Només un any de Sílvia Gruart. Es tracta d’un drama quotidià narrat “amb una delicadesa exemplar, sense esquematismes” i en què l’autora aborda cada personatge “amb el respecte que donen els matisos”. En aquesta edició, el jurat ha estat format per Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Guillem Terribas com a secretari sense vot. El Premi Just M. Casero està impulsat per la Llibreria 22 de Girona.