Antoni Abad: la mesura com a sistema de comprensió

16.05.2018

“La realitat em sobrepassa i utilitzo el sistema mètric per tractar d’entendre-la”. Amb aquesta sentència d’Antoni Abad (Lleida, 1956) podem resumir la mostra que la Fundació Suñol acull fins el 8 de setembre. A la galeria de Passeig de Gràcia hi veiem recollides les obres d’Abad al voltant del concepte de mesura, en una mostra que s’acaba convertint en un homenatge a l’artista.

Antoni Abad. Mesures menors, la distància recorreguda en triar “Vidas de artistas” de Vasari l’onze d’agost de 1994. Barcelona.

L’any 1993, Antoni Abad va conèixer Josep Suñol als espais del Passeig de Gràcia que han acabat conformant la Fundació Suñol. En aquell temps encara no estaven oberts al públic, però Abad va dur a terme una instal·lació amb cintes mètriques al voltant d’una de les obres de la col·lecció: Butaca (1987), d’Antoni Tàpies, que com el nom indica es tracta d’una intervenció artística sobre una butaca, i que justament es trobava exposada en aquell moment.

El vincle inicial d’Abad i Suñol ens permet revisitar ara la sòlida trajectòria d’aquest artista català d’envejable trajectòria: després de treballar amb escultures, fotografia i vídeo expandit, ha dedicat les últimes dècades a treballar al voltant de les possibilitats d’internet. L’any 2006 va rebre el Premi Nacional d’Arts Visual de la Generalitat, i entre altres reconeixements a nivell mundial, ha participat a les biennals de Venècia (1999 i 2017), Lima (1999) i Alemanya (2016) per anomenar-ne només algunes.

A la Fundació hi podem veure vuit obres seves que exploren el concepte de mesura i com aquest es relaciona amb el dia a dia de les persones. És el cas de Mesures menors (1994), instal·lació que consta de dues peces: una escultura i un vídeo. Per ser concrets, l’última escultura d’Abad i el seu primer vídeo. En la reproducció hi veiem escrites totes les accions que ell duu a terme en un dia, mentre una mà passa per sota de les frases tot mesurant-les en pams: és la manera que l’artista va trobar per mesurar la quotidianitat i tornar a utilitza el sistema mètric per tal d’entendre la seva vida. I sabeu el moviment que fa la mà quan mesurem una cosa en pams? Aquest obrir i tancar el palmell, el moviment d’unió i separació dels dits. Doncs això és el que Abad plasma en l’escultura que complementa Mesures menors.

L’exposició es pot veure fins el 8 de setembre i està comissariada per Eugeni Bonet, que ha actualitzat i ampliat un text original de 1995, Pesos y medidas, sobre l’obra d’Abad. Per a l’ocasió, a més, s’han recuperat i digitalitzat molts dels materials de treball i documentació de l’artista, amb els que s’edita també una publicació, que es presenta en un format digital i que podrà descarregar-se des de la pàgina web de la Fundació Suñol i imprimir-se en línia des de la plataforma Blurb.