Anna Punsoda, premi Roc Boronat amb ‘Els llits dels altres’

22.03.2018

El jurat del premi literari Roc Boronat ha escollit Anna Punsoda com a guanyadora de la 20a edició per Els llits dels altres, la seva primera novel·la. Els lectors de Núvol ja havien pogut fer un tast de la narrativa de Punsoda quan vam publicar El traster, una narració que us podeu descarregar de franc a la Biblioteca del Núvol.

Anna Punsoda | Foto: BiBi Oye / Núvol

L’obra relata la història d’una dona de trenta anys que fa memòria dels episodis que més han marcat la seva vida. Construïda en capítols breus que fan salts en el temps, es tracta d’una novel·la de frases breus i llenguatge directe, que fa de la sobrietat i la cruesa la seva marca literària.

Els llits dels altres és una defensa del perímetre de llibertat que tothom mereix en néixer. D’un espai fràgil, íntim, sagrat, que no hauria de ser mai terra d’abusos ni de conquestes”, explica Punsoda. La novel·la és la història d’una nena desconcertada i d’una jove angoixada capaç de desfer-se i fer-se de nou, amb una mirada tendra davant les misèries dels altres i un sentit de l’humor excepcional. Hi trobem alcoholisme, la mort d’un pare, les depressions d’una mare, un abús sexual, trastorns alimentaris i intents frustrats; tot i això, no és un drama, sinó un acte de resistència íntima que condueix a la redempció.

El jurat ha coincidit a destacar la qualitat literària d’Els llits dels altres, escrita amb una llengua acurada i precisa que arriba al lector; l’obra, a més, està molt ben narrada. La presentació del relat, en petites píndoles, fa avançar una història sense embuts i amb molta força. “El fons de la història és cru, dur i de vegades fosc. Els episodis que formen part de la vida de la protagonista són més que reals i de molta actualitat, i l’autora els tracta amb mestratge”, diu el director de l’Institut Ramon Llull i membre del jurat, Manuel Forcano.

A part de guanyar el premi, convocat per ONCE Catalunya, Els llits dels altres arribarà a les llibreries a la tardor amb el segell Amsterdam, que des de l’any 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.

Anna Punsoda, nascuda a Barcelona fa 32 anys, és llicenciada en periodisme per la Universitat Ramon Llull i en Filosofia per la Universitat de Barcelona, on va cursar el màster “Pensament i Estudis clàssics”, on va presentar la seva tesina sobre el pensament social i polític de Joan Maragall, de qui va confeccionar l’antologia d’articles Llum als ulls i força al braç. Des de fa deu anys es dedica al periodisme cultural en diverses fundacions i mitjans de comunicació –com El País, el diari ARA, Nació Digital, Núvol, La Llança, Catalunya Ràdio o Rac1. També ho ha compaginat amb la docència i la traducció de l’alemany, i amb la gestió i promoció culturals a l’Ateneu Barcelonès i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Podeu llegir els articles d’Anna Punsoda publicats a Núvol aquí.