Anna Maria Villalonga, nova directora del festival Tiana Negra

15.01.2019

“Aquesta ha estat una de les experiències més boniques de la meva vida i de les més intenses”, diu Sebastià Bennasar, creador i director del festival de literatura negra en català Tiana Negra. L’escriptor ha deixat el càrrec al final d’aquesta setena edició, que s’ha celebrat els dies 18 i 19 de gener, i el seu relleu l’ocupa una experta en el gènere: Anna Maria Villalonga.

Anna Maria Villalonga | © BiBi Oye / Núvol

El festival Tiana Negra ha arribat a la seva setena edició tancant un cicle d’èxit com a festival de referència de la literatura negra en català. El fins ara director, Sebastià Bennasar, deixa el càrrec per donar pas a una nova etapa del festival, que vol seguir dotant la novel·la negra catalana d’un espai de referència amb el bo i millor del gènere actual. La seva substituta, Anna Maria Villalonga, és autora de novel·les com La dona de gris El somriure de Darwin, creadora del blog A l’ombra del crim, professora de català a la Universitat de Barcelona, comissària de l’Any Pedrolo 2018 i col·laboradora de Núvol.

Bennasar deixa el càrrec apuntant que “en clau de literatura i de país crec que Tiana Negra és un festival de referència i el model a seguir que ha inspirat molts altres festivals de petit format”. El creador vol deixar pas a noves idees i maneres de fer i assumir reptes professionals nous, per això ha decidit que aquest serà el seu últim Tiana Negra. El seu lloc l’ocuparà una persona de gran experiència en el gènere, Villalonga, que l’exdirector defineix com”una dona excepcional”.

Bennasar creu que el festival no ha de canviar gaires coses i ha de mantenir l’essència per la qual va ser creat: dotar la literatura negra catalana d’un espai propi, d’una plataforma per al gènere que permeti augmentar els lectors. “La novel·la negra en català té més visibilitat que mai i se’n parla als mitjans. Hi ha col·leccions i editorials específiques d’aquest gènere. Han sortit nous autors, que conviuen amb els sèniors, i s’ha eixamplat la base lectora”, conlou. Marxa havent acomplert molts dels objectius marcats quan va crear el festival, entre els quals contribuir a la difusió de la literatura negra catalana. Durant 6 anys, Tiana Negra ha acollit més de 6.000 participants, prop de 120 activitats literàries i 120 escriptors.

 

Joan Carles Ventura, guanyador del VI Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana

Joan Carles Ventura, guanyador del Premi Tiana 2019

Joan Carles Ventura (Sueca, 1978), escriptor i guionista , ha guanyat el VI premi de novel·la negra Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana amb l’obra Em diuen fletxa. El guardó està dotat amb 2.000 euros, subvencionats a parts iguals entre l’ajuntament de Tiana i l’editorial Alrevés, i l’obra es publicarà el proper mes de setembre a la col·lecció Crims.cat.  El jurat estava presidit per Àlex Martín, Sebastià Bennasar i Anna Maria Villalonga i el premi s’ha atorgat per unanimitat. Hi havia 12 obres presentades a concurs i la guanyadora és una obra excepcional, molt superior a la mitjana. L’escriptor ja compta amb una publicació dins la col·lecció Crims.cat, Camins dubtosos, amb la que ja havia quedat finalista a aquest premo l’any passat, a la seva cinquena edició.

Sobre Em diuen fletxa cal destacar que és un homenatge als escriptors clàssics nord-americans de gènere negre i sobretot a la figura del detectiu privat “hard-boiled” que l’autor valencià reconeix com un dels seus arquetips literaris per excel·lència. La història passa a l’estiu de l’any 1988 a València en l’origen del que després es coneixerà com a “ruta del Bakalao” i que en el moment de la narració encara és només un fenòmen local en el qual es mouen personatges de tota espècie i es prenen tot tipus de substàncies de dubtosa legalitat.

Enmig de tot aquest enrenou, apareix en Vicent Fletxes i Chaques, més conegut com “El fletxa”, un investigador privat en succesos nocturs, solucionador de problemes, que em la seva Montesa Impala roja i negra es mou pel món de la faràndula i la nocturnitat valenciana. Ben aviat serà contractat per un personatge poderós per esbrinar on es troba la Soraya, una jove encisadora que es troba desapareguda. Repleta d’humor i d’elements paròdics entre els quals es troben els seus acompanyants que l’ajudaran a resoldre el cas: d’una banda en Tato, un vividor que viu la nit de bòfia d’incògnit i de l’altra, la seva tieta Amparo Chaqués, una digna versió de Miss Marple a la valenciana. Un cas que el durà a enfrontar-se amb bòfies podrits i corrupteles de tota mena on Ventura aprofundirà un cop més per fer una crítica social sobre les capes més pudentes de la societat valenciana.