Animació catalana a Lisboa

12.03.2013

Del 7 al 17 de març la capital de Portugal acull la Monstra de Lisboa, un festival d’animació que inclou una secció dedicada a l’animació feta a Catalunya. Jordi Artigas evoca les seves primeres col·laboracions amb aquest festival i ho explica al digital de cultura.

Fotograma de 'Bang!'.

Des de fa anys –en concret des de 1985- m’he dedicat tant a dirigir i fundar festivals de cinema d’animació, com també a organitzar retrospectives i programacions de cinema d’animació català o espanyol. El novembre passat, en el trancurs del festival CINANIMA d’Espinho, Portugal, Fernando Galrito, director del festival Monstra de Lisboa, a qui vaig conèixer el 1986 durant una inoblidable Université d’Eté per a francòfons de Marly-le-Roi, molt proper de París, em proposà de fer una retrospectiva catalana que estaria inclosa dins d’una espanyola…

Com que a Fernando li tinc confiança, de seguida li vaig explicar que hauria preferit fer-ne una de cinema d’animació català i punt, tot explicant-li la tibantor de les relacions Catalunya-Espanya i el tema de la independència que s’està estenent com una taca d’oli. Però que com diu la frase que on hi ha capità no mana mariner, vaig haver d’aceptar tal qual la seva proposta, i tampoc que no he volgut ocasionar cap maldecap al meu amic.

Espero que la propera vegada la retrospectiva pugui ser sols de cinema català, al cap i a la fi fa ja uns quants anys que reivindico tant el pionerisme com la personalitat diferenciada d’aquest gènere del nostre cinema de tan llarga tradició. Al nostre país si els catalans no mirem per les nostres coses, qui ho farà?

LLARGMETRATGES, CURTS I SÈRIES

M’agradaria poder dir, com sovint ara s’exclamen alguns organitzadors i gestors culturals, que m’han retallat el pressupost un 20% o un 30%, però no és així, no m’han retallat res perquè no he comptat amb cap ajut econòmic. A més a la Monstra de Lisboa no els han arribat els ajuts que havien promès tant l’ambaixada espanyola com l’Instituto Cervantes d’aquella capital. Així es promociona el nostre cinema…

Fotograma de 'Citoplásmas en medio ácido'.

Per tant la mostra s’ha pogut organitzar gràcies a la col.laboració desinteresada d’algunes institucions i la de directors, estudis i escoles. Per tant aquí va l’agraïment tant del festival Monstra com el meu. A Filmoteca de Catalunya (Rosa Saz, Arxiu); Acadèmia del Cinema Català; TV3-Televisió de Catalunya.

I també a Miquel Pujol i Hilari Pujol (Estudi Acció); Estudio Rodolfo Pastor; Fermí Marimón i Joan Marimón (“Peraustrínia 2004”); Àngel García; Ferran Gallart; Juanjo Sáez; Eulàlia Pagès; Jordi Amorós; Alex Villagrasa; i al mestre Joan Pineda.

A les escoles de cinema: 9Zeros (Quim Ribalta); EMAV-Escola de Mitjans Audiovisuals (Vicenç Escribà); ESCAC-Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya / Escándalo Films; i IDEP-Escola de Vídeo-Cine-TV, 3D & Multimèdia.

Per una altra banda, la Monstra dedica també una sessió i una exposició a l’estudi català especialitzat en ninots animats que dirigeixen Marc Riba i Anna Solanas.

La Monstra posa el focus, també, en els curts i llargs d’Euskadi, Madrid i Galicia, a través d’una completa panoràmica i també són de gran interès les sessions internacionals. Espero poder explicar als lectors de Núvol a la tornada la meva experiència del festival.