Animac tanca les portes

22.02.2015

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació a Catalunya, creada l’any 1996, que ha clausurat aquest diumenge les potes de la dinovena edició, es referma i es converteix en un referent d’àmbit nacional i internacional en el món audiovisual i s’erigeix com a proposta de qualitat, singular i única a tot el territori. La mostra ha acreditat 250 professionals i s’ha consolidat un any més com a espai de trobada entre professionals consagrats i emergents, així com ha afavorit la difusió de tot tipus de projectes i talents.

'A single life', de Job Joris, guanyadora del Premi del Públic d'enguany

‘A single life’, de Job Joris, guanyadora del Premi del Públic d’enguany | Foto: Animac

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Lleida una cita imprescindible per als amants de l’art i de l’entreteniment, dirigida a aquells artistes que fan servir l’animació com a instrument d’expressió personal. En una edició enfocada a reivindicar la mà de l’artista, Animac ha volgut reconèixer la mà dels artistes en els processos d’animació digital. L’acte de cloenda ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Montserrat Parra i la directora de la Mostra, Carolina López.

Un total de 23.000 persones han visitat del 19 al 22 de febrer, doncs, l’Animac, que ha projectat un total de 172 films d’animacions, 165 dels quals han estat curtmetratges i la resta, llargmetratges. Així mateix, també han pogut assistir a conferències, tallers i altres activitats per a tot tipus de públic a diferents espais de la ciutat, com la Llotja, el CaixaForum Lleida i el Magical Media. També han assistit a la Mostra artistes com l’animador experimental canadenc Pierre Hébert, l’animador europeu Piotr Dumała, el director Víctor Monigote i el productor Luis Manso, Òscar Sarramia, o les animadores Tess Martin i Karin du Croo. Els més petits han pogut gaudir de l’animació amb la programació del Petit Animac, on s’han pogut veure projeccions com Song of the sea, nominada als Oscar. Les sessions escolars han rebut un total de 7.300 espectadors.

Enguany la Mostra ha presentat el Premi Trajectòria, que ha premiat els 25 anys d’existència de l’Studio Grangel, fundat per Carlos i Jordi Grangel, reconeguts internacionalment, els quals han estat presents en la celebració i han impartit una conferència dedicada a la seva feina en aquest món. Per la seva banda, A single life de Job Joris s’ha endut el Premi del Públic.

Networking & Pitch ha estat el lloc de trobada entre els professionals del món de l’animació i els artistes emergents, on s’ha propiciat la difusió de tot tipus de projectes i ha servit de pont entre creadors i indústria amb 32 projectes presentats en fase de producció. Així mateix, Animacrea, l’espai ideal per conèixer de prop com es treballa el procés creatiu del cinema d’animació a través de tallers gratuïts, ha tingut molt bona acollida per part del públic amb una assistència de més de 3.000 persones i ha comptat amb 16 estands participants, el doble que l’edició passada.