“Anem al teatre”: quasi dos milions d’espectadors

5.05.2016

Ahir al matí l’Ateneu Igualadí va ser el marc triat per celebrar el vintè aniversari del programa de la Diputació de Barcelona “Anem al teatre”. En 20 anys hi han participat 175 municipis, i un total de 1.924.549 joves espectadors han pogut anar al teatre, veient un total de tres espectacles per nivell educatiu, al mòdic preu de 5,40€ cadascun. La Diputació i els ajuntaments cobreixen el cost restant de l’espectacle.

L'Ateneu Igualadí ple de joves espectadors

L’Ateneu Igualadí ple de joves espectadors

Hem arribat a l’Ateneu, entitat que enguany celebra els seus 152 anys d’història, i la cridòria dels nanos de sis i set anys ja omplia, literalment, tot el vestíbul. L’excusa era la representació de l’espectacle La nena que vivia en una capsa de sabates, de la companyia de Lleida Zum-Zum Teatre. La funció, escrita per Ricardo Alcántara i amb dramatúrgia i direcció de Ramon Molins, és la història de Júlia, una nena que viu, literalment, en una capsa de sabates, però que un dia i gràcies a la seva imaginació aconsegueix escapar-ne. L’actriu Begonya Ferrer defensa amb solvència i talent un monòleg que ha tingut la platea embadalida i en silenci durant cinquanta minuts, tasca gens difícil amb el que ja sabem que és el públic més exigent de tots, el més petit. Gràcies a les projeccions en 2D, 3D i mapatge però, i sobretot, a la gràcia i finor de Begonya Ferrer, la història de la nena que troba un llapis màgic ha meravellat la jove audiència, que ha seguit l’espectacle amb interès i empatia màxima.

La nena que vivia en una capsa de sabates, de Zum-Zum Teatre

La nena que vivia en una capsa de sabates, de Zum-Zum Teatre

Després, un cop la quitxalla ha abandonat l’Ateneu, ha arribat el torn de les institucions. Primer ha parlat l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que ha remarcat l’origen del marc on ens trobàvem, l’Ateneu Igualadí, creat per un grup d’obrers fa 152 anys sobre dos pilars fonamentals: l’educació i la cultura. “Contra la crisi, cultura” i “La cultura salvarà el món” han sigut els dos eslògans que han tancat el seu breu parlament.

Després ha arribat el torn de Juanjo Puigcorbé (Diputat Delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona) que ha iniciat la seva intervenció dient que després de quaranta anys dedicant-se professionalment a la interpretació ha sigut feliç veient riure els nens que eren avui a l’Ateneu, i que de fet ell també ha estat molt feliç fent riure i fent feliç a la gent en els seus anys d’actor. Ha recordat el vincle de la Diputació amb la cultura, especialment amb l’Institut del Teatre, i ha dit que últimament va molt sovint a Igualada, on considera que La Mostra, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil, és el pilar de tot plegat. El programa Anem al teatre ha aconseguit, només aquesta temporada, apropar uns 300.000 infants i joves a les arts escèniques, i l’ha definit com “una de les millors mostres de complicitat institucional”. Això s’aconsegueix de dues maneres diferents: mitjançant el protocol d’adhesió dels ajuntaments, o bé donant subvencions als projectes similars al de la Diputació.

També ha recordat el programa Flipart, cicle destinat als alumnes d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, consistent en visites d’artistes i professionals de les arts escèniques als instituts, i monogràfics pràctics on els alumnes poden realitzar alguna disciplina artística. Es tracta d’educar els joves en la sensibilitat artística, recordant els valors republicans d’accés a l’educació i la cultura. Finalment, Juanjo Puigcorbé ha donat les gràcies als tècnics, creadors i artistes, sense la feina dels quals aquests vint anys del programa “Anem al teatre” no haurien sigut possibles. Es nota i s’agraeix que Puigcorbé no sigui un polític “a l’ús”, d’aquells que tant els és inaugurar una fira de teatre que l’aplec del cargol, i amb aquest detall ha demostrat que, almenys quan parla de teatre, sap del què parla.

Juanjo Puigcorbé, Marc Castells i Rafel Homet reparteixen programes als nens a l'entrada del teatre

Juanjo Puigcorbé, Marc Castells i Rafael Homet reparteixen programes als nens

Finalment ha parlat Rafael Homet, Diputat Delegat d’Educació, que ha recordat la tasca de la Mancomunitat per apropar la cultura a l’educació, i que ha informat que s’estan ultimant els detalls per fer, el curs vinent, el programa “Anem al cinema”. Sense la presència de les arts, ha declarat, la innovació educativa queda coixa,  i ha mostrat la seva satisfacció pel vintè aniversari del programa que continua vigent i seguirà creixent en un futur proper.

La propera temporada s’arribarà als dos milions d’espectadors que hauran pogut gaudir del programa “Anem al teatre”. Des del Núvol celebrem la feina que ha fet i fa la Diputació de Barcelona en el camp de l’educació i la cultura, i esperem que les xifres no parin de crèixer, així com la qualitat dels espectacles ofertats.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. “Wanda!” quants joves espectadors! Però un moment… i els que no són barcelonins?