Andrea Soler guanya el primer premi Ficcions 2017

27.05.2017

La història escrita per Andrea Soler Núñez de Torroella de Montgrí ha guanyat la final del concurs literari entre els més de 2.900 alumnes que es van presentar a la 9a edició de “FICCIONS, L’aventura de crear històries”.

Andrea Soler Núñez, guanyadora de la 9na edició del concurs literari Ficcions. | Foto: Iván Giménez Costa

Més de 270 persones d’arreu de Catalunya, País Valencià i Illes Balears van assistir a l’acte de lliurament de premis de la 9a edició del concurs literari Ficcions, celebrat a La Pedrera–Casa Milà de Barcelona. La majoria d’assistents eren estudiants de secundària entre 14 i 18 anys acompanyats per professors, companys de classe i pares orgullosos amb la càmera a les mans preparats per disparar. Nerviosos, mirant-se entre ells per intentar esbrinar qui podria ser el guanyador, esperaven el moment del veredicte.

L’esdeveniment, l’últim dels cinc actes d’entrega de guardons que s’han organitzat enguany –Menorca, Eivissa, Mallorca, València i Barcelona–, ha comptat amb la presència d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, Manel Punsoda, director de Promoció Educativa de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i Mohamed El Amrani, periodista i Premi Princep d’Astúries de Girona per la creació de la Xarxa de Convivència, a més de ser participant del concurs Ficcions en anteriors edicions; i M. Carme Rodríguez, vicepresidenta de l’AMIC i Josep Ritort, secretari general de l’AMIC. A més a més, l’acte es va amanir amb la música de la Sant Andreu Jazz Band.

I per fi va arribar el moment de conèixer els guanyadors. Dels 140 finalistes, el Primer Premi de Ficcions 2017 ha recaigut en el grup asn94 integrat per Andrea Soler Núñez de l’IES Montgrí de Torroella de Montgrí, per la història Luc Lebrun, 17 de maig de 1927, narració que el jurat, format per experts dins el món literari i cultural, ha considerat que té “una sorprenent maduresa narrativa, que combina l’habilitat per al diàleg amb una dosificació molt adequada del ritme, que en el fons és la saba que sustenta el relat. Llegir textos com aquest et reconcilia amb la literatura i et fa ser optimista quant al paper que continuarà jugant en el futur”.

D’altra banda, el Segon Premi de Catalunya s’ha atorgat a tres grups: el grup dqvid, format per David Valero Mateo de Maristes Girona, amb la història La fonda, per ser “un text ben exposat amb delicadesa i naturalitat que explica la història, sense floritures ni excessos, i et submergeix dins del relat com si el lector hi formés part. Llenguatge precís i bones escenes”, en paraules de jurat. També el grup Genís format per Genís Rodríguez Graells de l’IES Hug Roger III de Sort amb el seu relat Jo, sobre el qual el jurat ha comentat “la mirada introspectiva és tot un repte literari, perquè precisament com més intenses i personals són les emocions més perills sotgen la transposició d’aquest món a l’escriptura. I en canvi en Genís se’n surt de manera excel·lent, amb un admirable equilibri entre la descripció de l’angoixa personal i la necessitat de mantenir l’interès en el lector que vol saber com se’n sortirà”. El Segon Premi també l’ha guanyat el grup Jordina format per Jordina Escofet Vera de l’IES Sant Feliu de Guíxols amb la seva història Les coses petites, “una història inquietant, original i molt imaginativa de narrativa singular i detallista. Les escenes de tot el relat es succeeixen en una progressió destacable per el seu interès creixent i tanca el relat al mateix temps que el protagonista va deixant caure les pròpies parpelles”.

El Premi Especial Ciutat de Barcelona ha estat pel grup Sorra de platja format per Sofia Catalan Garcia i Elisabet López Pallàs, alumnes de l’IES Costa i Llobera de Barcelona, amb una “curiosa història d’assassins a sou molt ben escrita (especialment les entrades de diari final) en la que no tot és el que sembla”, que porta per títol Encàrrecs.

El grup Azazel, format per Gabriel Rosselló Salleras de l’IES Mossèn Alcover de Manacor, i el grup mtpascual, integrat per María Teresa Pascual Galiano de l’IES San Vicente de Sant Vicent del Raspeig, han assistit a l’acte, on han rebut el premi per a Millor Història de les Illes Balears i Millor Història del País Valencià, respectivament. La narració del manacorí, titulat La veu de l’ombra resulta “un relat carregat d’imatges superposades de gran força narrativa que aconsegueix mantenir un nivell constant de tensió. El trajecte d’una ment torturada molt ben descrit i amb un final inquietant”, segons el jurat. De la història guanyadora de la Comunitat Valenciana, T’estime, t’estimo, t’estim, s’ha subratllat “una escriptura sorprenentment elegant per a un tema tan delicat com és la malaltia, i alhora amb la delicadesa necessària perquè qualsevol lector se senti implicat fins a arribar a l’empatia. Una sorprenent capacitat de tocar de manera seriosa i simultàniament desenfada alguna fibra que queda molt a prop del cor”.

Tots van anar pujant dalt de l’escenari a recollir el diploma i el premi. Tímids, donaven la mà als representants de les institucions i suaven davant la càmera. Tots somreien. Guanyadors o no, s’havien passat el dia amunt i avall amb l’autobús, la monotonia carregosa del dia a dia dels instituts s’havia trencat, havien anat d’excursió per Barcelona… Només per això ja sentien que l’esforç d’haver estat uns dies pensant i teclejant davant l’ordinador havia estat recompensat. I potser, per més d’un, el Ficcions no només haurà significat una activitat obligatòria que el pesat del professor t’hi obliga a participar, sinó que haurà representat la descoberta d’una passió fins llavors desconeguda: escriure.

Podeu trobar més informació sobre el concurs i llegir els relats guanyadors aquí.