Anagrama publica nova novel·la de Marta Rojals

26.06.2018

Marta Rojals és una escriptora fidel. Fins ara havia publicat dues novel·les a La Magrana RBA, on va debutar amb Primavera, estiu etc. de la mà de l’editora Isabel Obiols. Ara, el segell on havia publicat les seves novel·les ha reduït molt la producció i l’autora ha decidit recuperar el vincle amb Obiols, que ara treballa a Anagrama, on ha publicat autors com Tina Vallès, Anna Ballbona o Albert Forns, entre d’altres. La tercera novel·la de Marta Rojals, que es titula El cel no és per a tothom, es publicarà a finals d’agost i es perfila com una de les novetats més destacables de la rentrée literària.

 

El cel no és per a tothom  ens explica la història d’una família en conflicte. Un dels protagonistes és Pep Costa, un home que sap per experiència que les relacions entre germans són difícils d’explicar. Les seves germanes bessones, l’Eva i la Sara, sempre en discòrdia, fa anys que no es parlen, però una emergència de l’Eva provoca la visita de la flegmàtica Sara, amb la mediació si us plau per força del Pep, que sempre té un ull clavat al retrovisor de la moto per si de cas. Som al setembre del 2007 i comença un compte enrere que pot canviar-ho tot.

El cel no és per a tothom recrea quatre dècades d’aquest joc subtil de pesos i mesures que és la vida d’una família i els seus topants. Els esforços per obrir-se camí malgrat la malaltia d’un pare que sublima l’afició pels avions tot fent maquetes i els retrets d’una mare que només refrena la seva agror quan treballa a la perruqueria. Els afanys, els sacrificis i les traïcions dels tres fills per fer realitat els somnis d’arrelar, de volar, de fugir corrents. Són quaranta anys, també, de canvis socials, polítics, econòmics i urbanístics d’un país el paisatge del qual –terra, mar i aire– es transforma davant dels ulls del lector com un diorama en moviment.

“Marta Rojals demostra de nou en la seva ambiciosa tercera novel·la que posseeix el geni de la llengua tant per a la descripció com per al diàleg, un talent innat per muntar eloqüents estructures narratives i una capacitat d’aprofundiment psicològic que li permet afegir a l’Èlia de Primavera, estiu, etcètera i l’Anna de L’altra una nova galeria de personatges propers i inoblidables”, diu Isabel Obiols, editora d’Anagrama.