Amsterdam, la revolució tranquil·la

19.06.2017

Joan Carles Girbés i Miquel Adam tenen una llarga experiència en el món de l’edició i parlen del seu ofici amb passió: entre llibres se senten com peixos dins l’aigua. Si es posen a parlar de llibres, tenen corda per hores. Provinents de Sembra Llibres i Edicions de 1984, respectivament, ara els seus camins s’han creuat al capdavant de la cooperativa Som Ara Llibres, l’un com a director editorial i l’altre com a editor dels segells Ara Llibres i Amsterdam, que enguany celebra 10 anys.

“Volíem celebrar aquests 10 anys amb els mitjans de comunicació i tot l’equip, ja que sempre reivindiquem que els llibres no es fan sols, sinó que compartim il·lusions i maldecaps plegats, com a cooperativa que som”, ha aclarit Girbés. A més a més, per fer-ho han reeditat 10 títols imprescindibles del catàleg i que formen part de la trajectòria d’Amsterdam: “És el que som i el que volem continuar sent”, ha afegit el director editorial. És el cas de La princesa de gel de Camilla Läckberg, 100 contes morals de Joan Barril, Brooklyn de Colm Tóibín, Una benedicció de Toni Morrison, Un cel de plom de Carme Martí, Bioko de Marc Pastor, També això passarà de Milena Busquets, Climent de Josep M. Fonalleras, Mare i filla de Jenn Díaz i La ràbia de Lolita Bosch.

Canvis a Ara Llibres i Amsterdam

El segell Ara Llibres, integrat dins del grup Som, va ser creat per Ernest Folch l’any 2002 en l’àmbit de la no ficció amb Ara Llibres, segell que ha publicat Els secrets de la felicitat de Sebastià Serrano, Córrer o morir de Kilian Jornet o Si Beethoven pogués escoltar-me de Ramon Gener. El 2006, va aparèixer Now Books, en què es publica no ficció en castellà, i el 2007, Amsterdam, en què es publica èxits internacionals, autors consolidats del territori i noves veus narratives: Khaled Hosseini, Fred Vargas, Isabel-Clara Simó, Lolita Bosch, Marc Pastor, Carme Martí o Jenn Díaz, entre d’altres. El 2010 es va engegar un altre segell, Ara Mini i, a principi del 2017, el fons de la Bernat Metge va ser adquirit per la cooperativa i va passar a sumar-se als seus projectes editorials. Us ho vam explicar aquí. “Esperem que l’esperit de la Bernat Metge es traslladi a la resta de segells d’Ara Llibres”, assegura el director editorial.

Fins ara, l’editorial, que treballa en xarxa i en un model basat en l’economia social, compta amb un catàleg amb un total de 990 obres (Ara Llibres, 439 títols; Now Books, 102; Ara Mini, 30; Bernat Metge, 419). Les acaballes del 2016 van representar un moment de canvis per a l’editorial, ja que Joan Carles Girbés va assumir la direcció editorial d’Ara Llibres i Amsterdam, en substitució d’Izaskun Arretxe. I aquest canvi va venir seguit per un altre, el maig d’aquest any: Miquel Adam deixava el seu lloc a Edicions de 1984 per passar a ser editor d’Ara Llibres i Amsterdam. “Aquests mesos de canvis ens han permès reinventar-nos i prendre un rumb diferent, modulat”, ha afegit Girbés.

Tant Girbés com Adam provenen del món de les editorials independents: “Ho portem al nostre ADN”, ha remarcat l’editor, que ha afegit que en coneixen, doncs, els límits i les potencialitats. “La nostra esperança és que en una editorial d’unes dimensions i infraestructures més grans aquestes potencialitats es puguin desenvolupar. És una tesi i està per veure”, ha continuat Adam, que ha subratllat que cal tenir paciència per veure quines passes cal fer.

Projectes de futur

“Ha arribat l’hora de revolucionar l’estructura de l’editorial mitjana: hem de fer un projecte editorial que sigui rendible, entregat i exigent. Hem d’arribar a molta gent, hem de fer llibres guapos i rigorosos”, ha sentenciat Miquel Adam, que considera que en aquests últims anys els rols en el món editorial s’han transformat o, com a mínim, han canviat. Això ho demostra, per exemple, el fet que editorials independents com Raig Verd publiquin premis Nobel.

Una de les perspectives de futur que es proposa Amsterdam és reduir el nombre de publicació de títols a l’any per fer-los créixer més: de 62 que en van publicar el 2016, a 50 aquest any. Es tracta de dedicar més temps tant a la selecció i edició de les obres que formaran part del catàleg com als processos de difusió i promoció: “Volem esdevenir un pol d’atracció del talent literari del nostre país i descobrir propostes internacionals que desperten, generen i consoliden l’hàbit lector en la nostra llengua”, han assegurat els editors. “Volem fer una revolució tranquil·la, però per això necessitem paciència, rigor i temps”, ha continuat Adam. Tanmateix, abaixar el ritme de publicació no és fàcil perquè amb menys llibres s’han d’intentar generar els mateixos beneficis. “Hem de demostrar que és assumible”, ha afegit el director editorial, que considera que “cal trobar un equilibri de manera que el resultat sigui tenir segells amb qualitat, com passa amb el segell d’Herralde, a qui el lector compra llibres a cegues perquè creu en el seu criteri”.

A més a més, un altre dels reptes que es proposen és arribar a tot el territori. “Per a nosaltres, és clau la nostra presència a tot el territori del domini lingüístic català. I en aquest sentit, tot i que els nostres títols ja es troben a les llibreries del País Valencià i les Illes Balears, volem incrementar el nombre d’activitats que hi fem i tenir-hi més presència i visibilitat”, han argumentat el director i l’editor.

Una mica d’història

Amsterdam va néixer un any abans que esclatés la crisi: “Una cosa és superar-la quan ja tens uns quants anys i l’altra, quan ets un nadó. La crisi ha trigat 10 anys a atenuar-se i Ara Llibres encara és aquí”, ha destacat Adam. De fet, el primer títol que Amsterdam va publicar va ser Mil sols esplèndids de Khaled Hosseini, amb la qual el segell demostrava que volia apostar per llibres de gran volada i per servir tants lectors com pogués. D’aquesta primera obra se’n van fer quatre edicions i se’n van vendre més de 12.000 exemplars.

Amb 10 anys a l’esquena, 151 obres publicades de 12 països diferents (el 57% corresponen a traduccions, mentre que el 43% restant són autors catalans), Amsterdam vol encarar el futur amb “el descobriment de noves veus per eixamplar els horitzons en llengua catalana”, en paraules de Girbés. Així mateix, per commemorar aquests anys d’existència, també ha decidit redissenyar la col·lecció, amb un canvi de format, de tipografia i de coberta. La reedició d’aquestes 10 obres essencials anirà acompanyada, a la tardor, per la publicació de les novetats següents: El camí de les aigües de Carme Martí, L’any de la plaga de Marc Pastor, El desgel de Lize Spit, Els setze arbres del Somne de Lars Mytting i La casa dels noms de Colm Toíbín.

Finalment, durant La Setmana del Llibre en Català, se celebraran aquests 10 anys en companyia d’autors i lectors a la caseta 30. Això es complementarà amb accions participatives a les xarxes socials.