Amor. Efectes de l’afecte

12.11.2018

La memòria familiar i col·lectiva es construeix a partir de fotografies en la VI edició del festival de fotografia documental DOCfield 2018, inaugurat al Palau Robert de Barcelona. El concepte central entorn el qual giren les exposicions és “l’Amor. Efectes de l’afecte”. Els fotoreportatges que acull són “Senior Love Triangle”, “l’Empremta familiar” i “Retrat de família”. En tot, el festival compta amb 7 exposicions oficials i 16 mostres arreu de Barcelona, visites guiades, projeccions i trobades amb autors a més de la V edició del premi de maquetes de fotollibre i una jornada professional per a professionals de la comunicació.

Nancy Borowick ©

La fotoperiodista americana Isadora Kosofsky va iniciar la seva carrera professional als 14 anys. Fins ara, ha confeccionat una sèrie de reportatges crítics amb la intenció d’incidir i millorar els programes socials de dones a les presons i als respectius fills. Talment, la tasca de conscienciació ha tingut un impacte reflectit en polítiques públiques. En aquesta ocasió, presenta Senior Love Triangle, una mostra documental que plasma el conflicte amorós entre Jeanie, Will i Adina “tres ancians que desafien les normes socioculturals en la soledat que suposa envellir”. El treball sorgeix arran de la sensibilitat i simpatia de Kosofsky envers la gent gran i que comença a gestar en el moment que mor la seva àvia.

L’empremta familiar de la novaiorquesa Nancy Borowick documenta la història dels seus pares, diagnosticats de càncer avançat al mateix temps. Ambdós van compartir i viure el tractament i van morir en 365 dies de diferència, un el 2013; l’altre 2014. Borowick tenia 20 anys en aquell moment “i la seva reacció instantània va ser documentar-ho tot”.  El treball de la filla cavalca entre la força i l’amor de la parella en la vida davant la mort destacant la fortalesa de conèixer l’experiència familiar i de recollir els records. La fotoperiodista ha orientat la seva trajectòria professional en explicar històries sobre la malaltia, la lluita i les relacions personals.

Per últim, Retrat de família a l’aparador és una instal·lació fotogràfica col·lectiva formada per 45 fotografies seleccionades d’entre 747 de 190 autors. La convocatòria de presentació estava oberta a fotògrafs professionals que volguessin aportar el seu material per retratar l’àmbit domèstic i les relacions socials. El projecte busca reflexionar sobre la família, clans, tribus i parentescs i la seva habitual representació “partint de la idea que la família no és només aquella que es rep sinó també la que es produeix”.

El festival és una iniciativa que lidera la Fundació Photografic Social Vision. A banda, d’aquestes tres exposicions, la secció oficial de DOCField Barcelona exposa Beneït és el fruit: la guerra sagrada als ventres irlandesos d’Olivia Harris, Llano de Juanita Escobar, Bellesa prohibida de Heba Khamis, Women in prison. La investigación empática de Jane Evelyn Atwood inaugurada a l’espai Mecànic, l’exposició de maquetes de fotollibres dels projectes finalistes i el guanyador de la V edició Dummy Award Fundación Banc Sabadell.

Podràs gaudir de les tres exposicions principals comentades del 8 de novembre al 9 de desembre al Palau Robert de Barcelona, Centre d’Informació de Catalunya.