Amèrica ens controla, Amèrica és bona

15.09.2016

La iniciativa Docdelmes reprèn el curs portant a sales de tot Catalunya un potent documental sobre els Estats Units. A Good American investiga els programes que l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) fa servir per recol·lectar dades de persones d’arreu del món. La polèmica està servida.

El protagonista Bill Binney en un moment del documental | Font: A Good American

El protagonista Bill Binney en un moment del documental | Font: A Good American

L’11 de setembre es podria haver evitat si l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) hagués volgut. Almenys això afirma Bill Binney, matemàtic creador del programa ThinThread. Al final de la Guerra Freda, Bill i el seu equip format per quatre matemàtics i informàtics havien creat un programa que era capaç d’interrelacionar totes les persones del món. Era tan fàcil com cercar què feien i quines connexions tenia això amb l’altra gent.

Aquest plantejament, a part d’innovador, suposava per a la NSA fer el salt del món analògic al món digital. Era senzill, entenedor, i permetia detectar grups de persones que actuessin de forma irregular. Persones com les que van pujar dalt d’un avió per fer-lo estavellar contra les torres bessones. Però per a la NSA, ThinThread tenia un gran problema: era massa barat.

Per què la NSA no va voler fer servir ThinThread tot i el seu preu i la seva efectivitat? Per què en comptes d’aquest, va decidir escollir el programa Trailbrazer? A Good American comença de tal forma que sembla que el seu director, Friedrich Moser, expliqui com els Estats Units espien les nostres dades. Però no és així. El documental es transforma en una investigació sobre els draps bruts de la NSA, els seus alts càrrecs, les subvencions públiques i els xantatges als treballadors que no actuen com haurien d’actuar.

Les revelacions de Bill Binney, Kirk Wiebe, Diane Roark i Ed Loomis, membres de la NSA i propulsors i defensors de ThinThread, permeten descobrir el funcionament de l’agència d’informació més important del món. Ens descobreixen l’entramat político-econòmic que mou els fils de la nostra societat.

A Good American tracta sobre Amèrica i és un documental purament americà, tot i que el seu director és austríac. Dic purament americà perquè durant l’hora i quaranta minuts que dura la peça, veiem centenars de banderes americanes, sentim anomenar la guerra del Vietnam, la dels Balcans, els míssils de Cuba, la guerra del Yom Kippur, al Qaeda i Bin Laden, entre molts d’altres; tot barrejat amb frases patriòtiques americanes amb música tràgica de fons com ara “Si algú creu que quelcom és impossible, és que s’ha de fer” o “No érem allà per fer-nos rics, érem allà per protegir el país i el món lliure”. El món lliure és el primer món, és clar, el que es baralla per tenir ben guardadeta la informació de tothom.

 

 

El documental va avançant amb entrevistes als personatges principals, imatges d’arxiu, alguns punts de recreació històrica i algunes representacions gràfiques de com funcionen els programes informàtics en qüestió. Els primers plans i el joc entre llums i ombres en espais foscos dominen les imatges del documental.

Aquesta peça audiovisual també ajuda a comprendre el funcionament de les metadades, aquelles que permeten agrupar les persones en xarxes i veure les relacions que tenen entre elles. També és especialment revelador el que expliquen els protagonistes en un moment concret: a les agències d’informació no els importa què diem en un correu electrònic, quines pàgines web visitem o què ens descarreguem. Per a ells, el que importa és el patró del nostre comportament digital, és a dir, quines petjades deixem sobre el que estem fent.

L’obra, subtitulada El preu de la nostra seguretat, té prou material per a centrar-se només en els problemes de la NSA i parteix, com és normal, d’una base que no és crítica. El director va decidir fer el documental des del punt de vista de Bill Banney i, per tant, a favor del programa ThinThread, però en cap moment s’entra en la polèmica de robardades.sí, robardades.no. “Vam veure que havíem de protegir les dades privades”, diu Bill Banney en un moment donat; “Les dades de zones no sospitoses no es recol·lectarien“. Que cada espectador decideixi si s’ho creu o no, tenint en compte que l’argument principal d’organitzacions com la NSA és que internet és la manera en què es comuniquen els terroristes, i que per tant, ho han de controlar tot.

A Good American és un documental potent en el sentit que és una investigació atrevida i perillosa, sobretot pels seus testimonis. Però el seu final no és el típic d’una pel·lícula americana, en què els bons -el món lliure!- guanyen. El final d’A Good American és el final de la realitat crua en què vivim: avui en dia, la NSA segueix funcionant de forma corrupta i en Bill, en Kirk, la Diane Roark i l’Ed viuen amenaçats per haver revelat informació privada.

És per això que A Good American ha posat en marxa la pàgina web www.agoodamerican.org on es poden fer donatius per intentar que el cas explicat faci moure fitxa al govern americà. Un bon documental que el Docdelmes fa bé d’escollir per portar-lo a les nostres sales, i que de fet ja ha estat considerat com la preqüela d’Snowden. Ara repetiu amb mi: Amèrica ens controla, Amèrica és bona. God Bless America.

Trobareu més info al web de DocdeMes.