Amb So de Cobla, tradició i innovació

8.08.2018

Ara que és agost i que cada racó de Catalunya és ple de turistes, és important tenir cura de l’agençament corporal i considerar quina imatge de nosaltres revela l’espill. Volem que, ara que ens miren, pensin coses boniques de nosaltres, que en parlin bé. És bon moment per ensenyar qui som, per exhibir la nostra cultura sense timidesa. Potser algú podria pensar que és estrafolària, que som folls fins i tot, però jo prefereixo creure que som gent original, amb empenta i divertida. Capaç de fer torres humanes infinites o de ballar i córrer entre foc, fum i petards a la festa major de cada vila. De fer de la sardana una festa o de la cobla, aliada imprescindible, la banda sonora d’un país.

El projecte Kirineok és un dels reclams del festival Amb So de Cobla

La sonoritat del flabiol, el tamborí, el tible, la tenora, el fiscorn, el trombó o el contrabaix ha esdevingut harmònica i ens l’hem fet nostra. Avui, però, Amb So de Cobla, l’únic festival de cobla de Catalunya, torna per segona edició consecutiva a Palamós per portar el so genuí de la cobla més enllà de les formacions convencionals que fins ara coneixíem. La fusió amb un nou ventall d’instruments dóna pas a noves harmonies i a una reinterpretació de la cobla que mescla tradició i innovació.

L’Arbreda Municipal, situada al bell mig de Palamós, serà testimoni del potent esclat de la present edició del festival. La Principal de la Bisbal (1888) i Els Montgrins (1884), dues de les cobles més viscudes i reconegudes del territori català, es reuniran aquesta nit en el divuitè Concert de la Costa Brava, enguany dedicat a Ricard Viladesau, a qui Pau Casals va batejar com el ‘Príncep de la tenora’. Durant la primera part, cada cobla oferirà un repertori de diverses sardanes i, a continuació, els sons d’ambdues formacions s’entrellaçaran per crear-ne un de sol.

Tanmateix, els plats forts de l’Amb So de Cobla són les estrenes de projectes innovadors com Kirineoc o The Cobla Sound Fanfare. La bona rebuda que va tenir la passada edició i 80.000 € de pressupost han incentivat el festival a fer un salt endavant i apostar per noves produccions. L’objectiu no és tan sols consolidar el projecte que va començar fa més d‘un any l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, sinó situar la cobla en el punt neuràlgic de la creació musical contemporània.

Per una banda, l’acordionista basc Kepa Junkera i la Cobla Sant Jordi presentaran Kirineok (DiscMedi, 2018), un projecte que, acabat de treure del forn, neda entre dues cultures unides pels Pirineus. De fet, es presentarà en exclusiva al festival (10 d’agost), de la mateixa manera que també es donarà espai per créixer a la joveníssima The Cobla Sound Fanfare (11 d’agost). Liderada per Pep Moliner, el fiscornaire de la Sant Jordi, exemplifica a la perfecció la voluntat trencadora de l’Amb So de Cobla; que amb una àmplia amalgama de gèneres –des del cercavila o el pasdoble fins al dixie o el funk– es pot aconseguir la sonoritat de la cobla. La producció Triple Picat (9 d’agost), amb més de cinquanta músics i ballarins que recorren la història de la sardana, l’espectacle Si són flors, floriran de la Cobla Catalana dels Sons Essencials (11 d’agost) i una exhibició de colles sardanistes (12 d’agost) tancaran la programació d’un festival que, més enllà de Palamós, farà parada a altres localitats catalanes.

“La música de cobla requeria, com va demostrar l’èxit de la primera edició, un marc propi i singular dins de l’atapeïda geografia de festivals”, sosté Adrià Bauzó, músic i codirector del festival. Ara que cada racó de Catalunya és ple de turistes és important que pensin coses boniques de nosaltres, que en parlin bé. És bon moment per exhibir la nostra cultura sense timidesa, per deixar que la cobla esdevingui, un cop més, banda sonora del país.

 

Per a més informació sobre el festival Amb So de Cobla, que se celebrarà des d’avui fins diumenge 12 d’agost, podeu consultar aquest enllaç.