Amb So de Cobla o el llegat de la cultura musical

31.05.2017

Neix Amb So de Cobla, una iniciativa musical que combina tradició i innovació al voltant de la cobla. Aquesta primera edició tindrà lloc el pròxim 29 de juliol a la vila de Palamós, i s’estendrà fins al 6 d’agost. El projecte vol ser transgressor i presentar els instruments tradicionals en nous formats, ritmes i interpretacions, obrint el ventall de combinacions per tal d’acostar la cobla catalana a nous públics.

Concert a la presentació de ‘Amb So de Cobla’ | Foto de Martí Artalejo

Amb So de Cobla ha estat impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós. El festival es mostra ambiciós en el seu plantejament de la seva primera edició, oferint una producció pròpia.

Es tracta d’una fusió entre el rock i la cobla, de la mà del músic menorquí Cris Juanico. Acompanyat del seu quartet, serà el responsable de l’espectacle inaugural. Tindrà lloc el dissabte 29 de juliol, a les nou del vespre, al Parc del Convent dels Agustins. L’exlíder de Ja t’ho diré serà l’encarregat de transformar els seus temes més coneguts amb els instruments icònics de la cobla.

El festival se centra a reflectir el vitalisme i el sentiment de creativitat a la sonoritat de la doble canya (tible i tenora), el flabiol, el fiscorn i la tuba. Així doncs, tindran lloc la cobla tradicional d’onze músics, intèrpret del repertori sardanista, amb noves combinacions i adaptacions estilístiques. La tradició sardanista de Palamós hi juga un paper important.

El gran ventall de possibilitats que ofereix Amb So de Cobla queda reflectit en una programació variada. La fusió rockera de Cris Juanico el 29 de juliol, l’actuació de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi amb nous temes el 3 d’agost, la innovadora proposta de la Cobla Bisbal Jove el divendres 4 d’agost al Passeig de Mar, amb mescles de rumba catalana.

Foto grupal dels diversos músics implicats en el projecte | Foto de Martí Artalejo

També hi haurà presència dels sons de la fanfara catalana amb Biflats, una proposta pel públic jove que desconeix el so de la cobla, i que són una revelació del panorama actual. El codirector del Festival assegura que “hi ha molta gent que està treballant incansablement des de fa molts anys en favor de situar la música de cobla en un lloc central de la cultura”.

La proposta neix amb l’afany de difondre el llegat de la cobla i sobretot fer-lo arribar a un públic diferent. En conseqüència, no interessa tant la cobla com a conjunt d’onze instruments, sinó el so de la cobla i la possibilitat d’adaptar-lo a un ample ventall de formats i estils.

El diumenge 6 d’agost donarà per finalitzada aquesta primera edició, que s’endevina molt participativa. L’últim dia se celebrarà el Curs Amb So de Cobla, on especialistes musicals oferiran diverses classes magistrals. A més, els assistents podran mostrar la seva feina feta en una ballada pública que culminarà a les vuit del vespre. Per altra banda, també tindrà lloc una audició sardanenca a la plaça de Sant Joan.

A banda dels concerts a Palamós, el nou Festival també tindrà presència el 3 d’agost a Figueres i el 14 de juliol a Banyoles, amb els Biflats. Tot i això, encara queda per confirmar darrera població de les comarques gironines que se sumarà a la proposta.

Amb un pressupost de 80.000 €, Amb So de Cobla es presenta com un festival d’espectacles i formació gratuït. Només el concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, en 17è Memorial Ricard Viladesau, serà de pagament. Serà doncs, una immillorable ocasió per conèixer i redescobrir un dels fonaments musicals de la cultura catalana, acostant la cobla a nous públics, estils i combinacions. Un projecte prometedor, nascut de la voluntat de col·laboració de les quatre parts implicades.

Etiquetes: