Amazon baixa del burro

5.04.2012

Amazon ja ha conquerit una quota del 30% de les vendes dels grans grups editorials anglosaxons. L’hegemonia del portal encara és més amenaçadora quan parlem del negoci digital, ja que el kindle, el lector d’Amazon, s’ha estès de tal manera que avui cap editor amb dos dits de front renunciaria a figurar a l’aparador de la llibreria virtual més gran del món. Amazon ha esmerçat grans esforços a imposar el seu kindle, per tal d’encledar els seus clients dins el seu ecosistema.  Qualsevol llibre electrònic que es vengui a Amazon ha d’estar protegit amb el DRM mobi, propi d’Amazon. Les sigles DRM responen als termes Digital Rights Management, el precinte que s’aplica avui dia a la majoria de publicacions electròniques que es protegeixen contra la pirateria.  Al·legant que així protegeix els autors de la pirateria, Amazon s’assegura que qualsevol persona que tingui un kindle només pugui comprar llibres a Amazon. I viceversa, qui vulgui comprar un llibre a Amazon, haurà de disposar d’un kindle. És la guerra entre el suport i els continguts. Amazon està disposada a perdre diners venent el kindle a baix preu per tal de guanyar la batalla dels continguts, que és on a llarg termini es juga negoci. És la mateixa estratègia de les companyies de telefonia, que et regalen un telèfon a canvi d’un pla de permanència.

J.K. Rowling

Fins ara ningú no havia gosat desafiar Amazon, fins que J.K. Rowling ha saltat a la palestra i l’ha fet baixar del burro. Rowling s’ha negat a cedir la venda dels seus llibres a Amazon, i des de fa uns dies els seus fans els poden comprar a Pottermore, el portal que l’autora de Harry Potter ha creat. Els seus llibres estan protegits amb l’anomenat DRM social, un tipus de precinte de marca d’aigua que fa molt més accessible la descàrrega i permet de fer fins a vuit descàrregues i compartir el llibre amb els teus. Un cop has comprat una edició digital de Harry Potter, el teu exemplar porta encriptada, amb una marca d’aigua, el teu nom i la targeta de crèdit amb què has fet la compra, de manera que si un client fa còpies il·lícites del seu exemplar, seria fàcil de rastrejar el responsable de l’acte de pirateria. El DRM social no és tan engorrós a l’hora de fer la descàrrega i la seva usabilitat fa preveure que vagi guanyant adeptes. Aquí l’exemple de Rowling pot ser determinant.

Qui vulgui comprar una edició digital de Harry Potter des d’Amazon, haurà de fer clic a l’enllaç de Pottermore, on podrà triar el títol, pagar, consumar la transacció i tornar a la botiga d’Amazon per acabar de baixar el llibre al seu kindle. Un cop descarregat al kindle, l’ePub incorpora el DRM propietari d’Amazon, això sí. Ara bé, mai ningú fins ara no havia aconseguit fer baixar del burro Amazon. J.K. Rowling ha demostrat una vegada més que té poders extraordinaris.