‘Aloma’ de Mercè Rodoreda, millor Booktrailer

29.11.2014

Oriol Doménech i Pau Blanco, de setze anys, han guanyat el premi al millor Booktrailer del concurs que el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat, des de l’any passat, organitza de manera anual. Aquest certamen té com a objectiu principal la promoció de la lectura de llibres tant d’escriptors de casa com de fama internacional i va dirigit a joves d’entre 14 i 18 anys que, a través d’una gravació, promocionin la lectura d’obres literàries. Els premis consisteixen en e-books, visites al diari Ara, entrades per a la Filmoteca de Catalunya i lots de llibres.

Finalistes del concurs de booktrailers

Finalistes del concurs de booktrailers

Gravat amb càmera o mòbil, animació o rodatge amb actors, la qüestió és que el tràiler de llibre (o booktrailer) és un vídeo publicitari sobre un llibre que vol aconseguir captar l’atenció de l’espectador i fer que s’interessi per una obra que s’està promocionant. El concurs, concretament, va destinat a un públic juvenil, amb l’objectiu de promoure la lectura entre adolescents i joves, així com millorar la relació i el serveis de les biblioteques públiques cap a aquest públic. Per aquest motiu el Departament de Cultura l’organitza amb l’ajut del Servei de Biblioteques, la col·laboració de l’empresa Bookmovies i el suport del Gremi de Llibreters de Catalunya. En l’edició d’enguany, també hi han col·laborat la Filmoteca de Catalunya, el Consell del llibre Infantil i Juvenil (Clijcat), el diari el Periódico, l’empresa Munich, Adolescents.cat  i 9 editorials: Algar Editorial, Cruïlla, Destino, Edebé, Everest, La Galera, Maeva, Montena i Roca Editorial i té com a partners Videolean, Webbambu i Spread.

Els tràilers de llibre tenen una durada de noranta segons i mostren de manera breu i visual l’atmosfera d’un llibre. No segueixen, però, la trama completa de l’obra ni tampoc en revelen el desenllaç per tal de motivar l’espectador a buscar-lo. Hi ha hagut premis per al millor booktrailer, el millor guió, el més creatiu i el més votat.

El premi al millor booktrailer s’ha concedit a Oriol Doménech i Pau Blanco, de setze anys, i procedents de Vic. L’obra que van promocionar, animats per la seva professora de llengua catalana, va ser Aloma de Mercè Rodoreda.

El premi a la millor creativitat va ser per al tràiler de llibre El Hòbbit de J. R. R. Tolkien, fet per Arnau Sant, Miquel Sierra i Julen Isasi, de catorze anys, que van a l’institut La Sedeta del Barri de la Sagrada Família de Barcelona. Per poder elaborar el seu booktrailer es van desplaçar fins al Pirineu i a la Biblioteca de Catalunya.

El premi al millor guió va ser per Pedra de Tartera de Maria Barbal. El tràiler de llibre el van elaborar Marta Bermúdez i Zoe Alabart, de quinze anys i que són de Santa Eulàlia de Riuprimer. Al seu institut van treballar l’obra com a lectura obligatòria i els va agradar tant que van decidir fer-ne un booktrailer!

El premi del públic es va atorgar ex-aequo a A fer punyetes! de Llorenç Capdevila i a Ciutats de paper de John Green. A fer punyetes! és un tràiler de llibre fet per Andreu Soler, Galdric Puig, Elisabet Buixadera i Marc Moreno, de Santpedor i tenen catorze i quinze anys. Des de fa un temps fan teatre a Manresa com a afició i arran d’això han creat una productora juvenil, Petxina Productions. El seu professor és l’autor del llibre i apareix al booktrailer fent un cameo.

Ciutats de paper és un tràiler de llibre fet per Paula Balcells, Jan Ot Piña, Mar de Sousa Soares i Ariadna Gegúndez, del club de lectura Menjamots de la biblioteca de Cardedeu. L’any passat també es van presentar i aquest any han guanyat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Excel·lent iniciativa: té èxit, els nois i noies se la fan seva, llegeixen amb passió, són lliures mentre creen per si sols, els atrau pel que té de tecnologia, d’audiovisual… tots els llenguatges de la cultura es barregen i s’impulsen, així que el Gremi de Llibreters i Liberdrac hi participen des del primer dia i amb ganes apassionades. Els adolescents són bons, només cal saber adreçar-s’hi, i llavors, la lectura els atrapa. Un molt bon exemple de col·laboració entre empresa privada i administració pública, entre llibreries i biblioteques, entre aquestes i les escoles, entre mestres i joves… Ens en calen més, de projectes d’aquesta mena.