Almudena Grandes, la pregonera de la gent corrent

20.04.2018

La columnista i escriptora Almudena Grandes ha estat l’encarregada de protagonitzar el tradicional Pregó de la lectura al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. La cerimònia és una de les més importants (i carregades de pompositat) dels dies previs del Sant Jordi a la ciutat. La conversa amb l’escriptor i periodista Antonio G. Iturbe l’ha entronitzada com una gran conversadora que sap escoltar la gent del barri. De fet, gran part dels seus personatges són ciutadans corrents. Grandes ha lamentat que avui en dia “falti conversació de veritat” i ha reivindicat els llibres com “l’última trinxera del coneixement” en un moment en què Twitter provoca un “èxit efímer”.

Almudena Grandes al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona | Foto: Aj. Barcelona

Grandes ha començat desfeta dels elogis que li han proferit il·lustres lectors seus a través d’un vídeo produït per la Xarxa de Biblioteques de Barcelona. En ell, es lloa el seu perfil i es recorda alguns dels seus plantejaments, com quan va dir que no hi ha una “classe de llibres femenins”, de la mateixa manera que no hi ha una literatura dels alts o del cabell negre. En el mateix vídeo, Josep Cuní arriba a afirmar: “La importància de l’Almudena en la història d’Espanya del segle XX és molt més gran de la que qualsevol historiador li pugui atribuir“. Certament, Grandes és una de les escriptores més populars de la literatura espanyola contemporània. Ha publicat una dotzena de novel·les com ara Las edades de Lulú (1989) o Inés y la alegria (2010).

No ha estat un pregó de festa major. El Pregó de la lectura no té balcons, ni cal cridar ni corejar. Lluny d’això, és un diàleg per conversar en uns dies plens d’exaltació mediàtica literària. Iturbe ha destacat que Almudena Grandes, amb la sèrie Episodios de una guerra interminable, aconsegueix retratar la postguerra franquista com no podria fer cap altre historiador: explicant el patiment de les persones, la por, l’angoixa i la perplexitat, però alhora també l’alegria entre tanta misèria. Els seus personatges reals transmeten frescor i regalimen vida. “Són personatges que han perdut, però que no han sigut mai derrotats“, ha sentenciat Iturbe.

Almudena Grandes transmet una grandíssima passió per la lectura. De fet, es defineix com una “lectora precoç” que ja devorava els llibres de ben petita, tot i les crítiques dels seus pares. Aquests llibres que han dominat la seva vida, ara considera que són l’última trinxera de la llibertat de coneixement. Almudena Grandes diu: “En un llibre encara pots prendre el teu temps per aprofundir i reflexionar. Els llibres toleren la llibertat d’expressió per sobre de qualsevol altre mitjà en el món“.

En aquest context, creu que les xarxes socials com Twitter són l’exponent de l’enginy, cosa que considera que és l’enemic de la intel·ligència. “En 140 caràcters ni Kant ni Sòcrates serien capaços de comunicar. Twitter és un mitjà que provoca una brillantor instantània i un èxit efímer. Els llibres romanen i permeten aprofundir”, assegura Grandes.

Il·lustra d’aquesta manera el fet de l’escriptura: “Escriure un llibre és com inventar-se una illa deserta, afegeix un punt en el mapa dels coneixements i les emocions humanes. Després de posar un punt en l’oceà, esperem que hi hagi un naufragi, que hi vagi un nàufrag i es faci seva l’illa”.

Grandes és l’autora d’una novel·la ambientada als anys 2000 en plena crisi econòmica titulada La guerra del pan. Amb un sentit record al seu avi Manolo Grande, ha afirmat que abans de la crisi econòmica “ningú recordava els seus avis i Espanya es va convertir en un país d’horteras, nou-rics, insolidaris i incultes, i després quan va arribar la crisi va passar tot el contrari i van aflorar les virtuts com la solidaritat”.

L’escriptora també va donar una primícia per a tots els seus lectors: la seva nova novel·la s’ambientarà als anys 50. La madre de Frankenstein serà la cinquena entrega de la sèrie de la postguerra en la qual explicarà la història d’Aurora Rodríguez Carballeira, coneguda per ser la mare de Hildegart, una nena prodigi que ella va concebre com la dona del futur. La mare la va acabar assassinant.