Alícia al país de les psicoanalistes

Alícia Gorina estrena al Grec 'In Wonderland', un espectacle on veurem una actriu i quatre psicoanalistes en escena.

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

Alícia Gorina és una de les directores amb més personalitat del teatre català contemporani. Fundadora del col·lectiu d’artistes Indi Gest, té una especial fixació per la dramatúrgia finesa –ha dirigit textos de Saara Turunen (The little Jesus i Puputyttö, la chica conejita) o Kristian Smeds (Imatges gelades i Déu és Bellesa)– però també s’ha enfrontat, amb èxit, a la posada en escena d’un dels textos més potents de finals del segle XX, Blasted, de la britànica Sarah Kane.

Fa cinc anys, Gorina va estrenar Watching Peeping Tom, un espectacle de creació sobre la mirada i la creació artística que prenia la pel·lícula Peeping Tom (Michael Powell, 1960) com a punt de partida dramatúrgic. I sí, aquell muntatge estava protagonitzat pel seu pare, el crític de cinema Àlex Gorina, i una actriu (Patrícia Mendoza o Alba Pujol) que es posava en la pell de l’Alícia. En format de conferència o lliçó magistral, el pare de l’Alícia parlava sobre el fet de mirar (pel·lícules), les relacions paternofilials o la seva fòbia a tot allò relacionat amb els ulls, en un muntatge amb dramatúrgia de Ferran Dordal i escenografia de Sílvia Delagneau, que es va estrenar al Temporada Alta i es va poder veure a La Seca i a la Sala Atrium.

Aquest pròxim festival Grec, Alícia Gorina estrena In Wonderland, un espectacle on veurem una actriu (Anna Alarcón) i quatre psicoanalistes en escena. No es tracta pas de la segona part de Watching Peeping Tom, ni tampoc és el muntatge que Gorina li “devia” a la seva mare. Però una mica sí, va. (Encara que ella no ho reconegui). La mare de la directora és psicòloga, i l’Alícia explica que durant la seva infància es va sentir contínuament analitzada pels seus amics psiquiatres, psicoanalistes i psicòlegs. Certament, no devia ser gens fàcil. El punt de partida d’In Wonderland és una sessió on quatre psicoanalistes (reals, no són actors) analitzen les obres que ha dirigit l’Alícia fins ara. L’equip, aquest cop, també és de luxe, ja que el muntatge compta amb la concepció estètica de Sílvia Delagneau (una de les creadores escèniques més interessants d’aquest moment) i la dramatúrgia d’Albert Arribas, creador, director i responsable de hits tan memorables com F.R.A.U., l’espectacle de set hores sobre l’obra poètica d’Albert Balasch, que es va poder veure al Grec de fa tres anys.

El títol In Wonderland és una clara referència a Alícia al país de les meravelles, llibre sobre el qual l’Alícia, simplement pel seu nom, ha hagut de sentir referències i acudits tota la seva  vida. “Prefereixo Peter Pan”, afirma Gorina, tot i que reconeix que el viatge a l’inconscient d’Alícia descrit per Lewis Carroll té molt de suc. L’espectacle que es podrà veure al Grec no tracta sobre la psicoanàlisi sinó que ÉS una sessió de psicoanàlisi. Tècnica que actualment no està massa de moda, d’altra banda, cosa que agrada especialment a la directora. Gorina vol deixar clar que aquest és un espectacle creat amb tres caps pensants: el seu, el d’Arribas i el de Delagneau. Una proposta tricèfala que servidor de vostès no es pensa perdre.

 

In Wonderland es podrà veure del 5 al 7 de juliol a l’Espai Lliure de Montjuïc.

Companyies de Barcelona al Grec 2019

A part d’Alícia Gorina (Indi Gest) amb In Wonderland, aquest Grec també podrem veure les estrenes de diversos espectacles de companyies locals. Els Sixto Paz (capitanejats per Pau Roca) presentaran Así bailan las putas, un espectacle inspirat en el llibre M’estimes i em times de Júlia Bertran, on la periodista s’interpretarà a ella mateixa en escena, acompanyada de la seva professora de twerking. Les Antonietes estrenaran Un dia qualsevol, a La Villarroel, un espectacle protagonitzat per Imma Colomer, Quimet Pla, Pep Ferrer i Anabel Castan sobre la vellesa, ambientat en una llar d’avis i amb text i direcció d’Oriol Tarrasón. Les mamzelles Bárbara Mestanza i Paula Ribó estrenaran, a La Gleva i  amb coproducció amb el teatre La MaMa de Nova York, Richard III. And they never heard of love, amb direcció de Jason Tucco. Finalment, Els Pirates estrenaran Les feres de Shakespeare al Teatre Onyric Condal, un muntatge inspirat en L’amansiment de la fúria, amb Laura Aubert, Arnau Puig, Lloll Bertran i Mariona Castillo, entre d’altres.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació