Això era i no era un préssec

28.06.2018

Què passa quan no podem explicar del tot un fet i recorrem a la imaginació perquè la fonamentació de la idea segueixi sent consistent? El centre Mataró Art Contemporani acull la mostra Un 85% de la matèria, sobre com suplim els límits de la raó, de la mà de la comissaria Caterina Almirall.

El préssec alquímic de Sant Cugat | Foto: MAC

Als anys 70, uns arquitectes del monestir de Sant Cugat van trobar un préssec de pedra amagat en una paret del claustre. Va ser portat al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i va cridar l’atenció als cercles pseudocientífics fins al punt que va protagonitzar un reportatge de Sebastià d’Arbó a Cuarto Milenio. Com que a l’entorn no hi havia res que indiqués què era aquella troballa, van quedar obertes dues hipòtesis: que fos un préssec de pedra decoratiu, o que fos un préssec alquímic que a l’edat mitjana s’hagués transmutat al material actual. Els anàlisis van tancar la porta a l’opció més improbable, i van concloure que es tractava d’un objecte de marbre de tipus Carrara pintat, treballat per un artesà i que podria servir de pitjapapers.

Caterina Almirall ha ideat la mostra | Foto: Clàudia Rius

Però la resolució del problema del famós préssec de Sant Cugat no és el que importa a Caterina Almirall, comissària de l’exposició El 85% de la matèria que es va produir i estrenar al Centre d’Art Maristany de Sant Cugat i que ara s’exposa al MAC, Mataró Art Contemporani. A l’organitzadora de la mostra el que li interessa és el dubte que es crea quan no podem explicar racionalment un fet a partir del que veiem d’ell. La proposta es titula així, El 85% de la matèria, perquè fa referència un llibre de Lisa Randal, experta en física de partícules i cosmologia, on teoritza que el 85% de la matèria és matèria obscura i que aquesta podia haver suposat indirectament l’extinció dels dinosaures. L’obra està editada en castellà: La materia oscura y los dinosaurios: La sorprendente interconectividad del universo (Acantilado, 2016).

“Quan els fenòmens no es poden explicar és quan els científics accepten que hi ha coses invisibles”, explica Almirall. I a través d’aquesta idea vertebra una exposició amb obres dels artistes Anna Dot, Moosje Goosen, Glòria Martin, Mariona Moncunill, Larisa Sitar, Daniel Steegmann Mangrané i Aldo Urbano. A la mostra de Mataró s’hi afegeix una peça de l’artista local Xavier Arenós i una performance d’Eulàlia Rovira. Els espectadors podran reflexionar sobre els límits de la ciència i com la imaginació s’infiltra en tot allò que no podem explicar per tal de fer consistent una idea al nostre cap. Qui vulgui veure El 85% de la matèria, té temps per fer-ho fins el 29 de juliol.