“Ahir és avui: els clàssics ens interpel·len” a l’Ateneu

9.02.2016

L’Editorial Barcino i l’Ateneu Barcelonès organitzen un nou cicle dedicat als grans autors medievals en llengua catalana, que moderaran Bernat Dedéu i Anna Punsoda i que arrencarà demà amb la Disputa de l’ase d’Anselm Turmeda.

Joan Santanach, editor de Barcino | Foto Laia Serch

Joan Santanach, editor de Barcino | Foto Laia Serch

El cicle constarà d’un total de cinc sessions que es duran a terme al llarg d’aquest hivern i primavera (de febrer a juny), i se centrarà en la lectura de cinc obres rellevants de la literatura medieval catalana: Disputa de l’ase, d’Anselm TurmedaCrònica de la croada contra Catalunya, de Bernat DesclotJesús i les dones, d’Isabel de VillenaEl somni, de Bernat Metge; i Blanquerna, de Ramon Llull. Totes elles, excepte el Blaquerna de Llull, publicades per l’Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Carulla, a la col·lecció “Tast de Clàssics” —d’obres adaptades al català actual per escriptors d’avui.

A través de la seva relectura es plantejarà un debat de plena actualitat amb la participació d’un especialista en l’obra i un comentarista que pugui apropar el llibre als nostres dies. Tots tindran lloc a la sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu a les set de la tarda.

El primer, titulat Identitat i transterrament: creuant mons oposats. A l’entorn de la Disputa de l’ase d’Anselm Turmeda, se celebrarà aquest dumecres 10 de febrer i comptarà amb la presència de la filòloga i traductora Marta Marfany, que va adaptar el llibre juntament amb Albert Mestres, i el psicòleg Saïd El Kadaoui, que conversaran sobre la figura de Turmeda, escriptor mallorquí que es va convertir a l’Islam, i la Disputa de l’ase, moderats per Bernat Dedéu. Xavier Marzal va parlar del llibre en aquest article.

Les properes sessions orbitaran al voltant dels següents temes: La guerra, la diplomàcia del feble? A l’entorn de la Crònica de la croada contra Catalunya, de Bernat Desclot, amb Miquel Desclot i Carles Casajoana (moderat per Bernat Dedéu); La veu de les dones a l’Església. A l’entorn de Jesús i les dones, d’Isabel de Villena, amb Marta Pessarrodona i Armand Puig (moderat per Anna Punsoda); Política i corrupció, un binomi inevitable? A l’entorn d’El Somni, de Bernat Metge, amb Francesc J. Gómez i Enric Juliana (moderat per Bernat Dedéu); i El papa Francesc i el lideratge en valors. A l’entorn de Blaquerna, de Ramon Llull, amb Joan Santanach i Àngel Castiñeira (moderat per Bernat Dedéu).

Més informació en aquest enllaç.