Adolf Loos i una torradora Philips

12.02.2018

Després de les conferències de Josep Quetglas i Juanjo Lahuerta, que parlaren sobre les capes de la casa interior i la criminalitat de la guarnició arquitectònica, arriba l’última dissertació sobre arquitectura, disseny i Adolf Loos. Aquesta vegada lligarà noms i teories el dissenyador valencià Andrés Alfaro (fill de l’escultor Andreu Alfaro). Alfaro abordarà en profunditat la pràctica del col·leccionisme. Ho farà demà al Museu del Disseny de la Plaça de Glòries, a les set de la tarda (19h).

Torradora retro dissenyada el 1994 per Alessandro Mendini i fabricada per Philips. | Foto: Colección Alfaro Hofmann.

Alfaro dividirà la ponència en dues parts. Començarà parlant sobre la seva col·lecció privada, que duu el nom formal de Colección Alfaro Hofmann. Criteris de selecció, singularitats. El conjunt el conformen més de 5.000 peces (amb el corresponent material gràfic informatiu) i és sobretot un mostrari fastuós de disseny industrial. Els electrodomèstics regnen la col·lecció: neveres, ràdios, televisors, liquadores, cuines, rentadores, telèfons… O bé podríem dir: Braun Española S. A., Electrolux, Hispano Olivetti, Kobler, Turmix-Berren, Philips, Gillette… Desenes de fabricants. La col·lecció descansa en un edifici de Godella, a l’Horta Nord, on s’exposen uns 400 d’aquesta massa d’electrodomèstics. Destriant el seu fons, Alfaro vol fer veure la relació directa que ha tingut la irrupció dels electrodomèstics i la vulgarització del disseny. Una cafetera pot popularitzar les formes, el dibuix.

Parlem de la selecció privada de disseny industrial quotidià més important d’Europa. Alfaro porta recollint objectes des de les darreries dels setanta. O potser seria millor precisar des de menut: “Crec que tota la vida, des de molt petit, he sentit una vocació pel col·leccionisme, per una col·lecció de papallones o per una de pedres trobades a la platja”, deia l’any passat en una entrevista.

En la segona part de la ponència, Alfaro connectarà la seva passió aplegadora amb les teories i pràctiques de Loos. Exercint la mirada del col·leccionista (que Alfaro considera que és també la de l’observador i l’investigador), el dissenyador acostarà als oients als interiors del vienès, plens d’objectes que, reunits, aixequen l’univers loosià. Amb cura i detall, Alfaro ens atansarà al Kärntner Bar, les sastreries Goldman & Salatsch i Knize, la Casa Müller i la Villa Karma de Montreux. Només pels noms, les localitzacions i alguna fotografia transitòria ja ens hauria de despuntar l’interès per la lliçó d’Alfaro, que s’endevina com un tancament excepcional.

Telèfon góndola dissenyat el 1965 per Henry Dreyfuss. | Foto: Colección Alfaro Hofmann.