Adéu a Carles Hac Mor

29.01.2016

Avui divendres 29 de gener se celebra el funeral de Carles Hac Mor al Tanatori de les Corts. Des de Núvol expressem el nostre condol a l’Ester Xargay, amics i família del Carles, que aquests dies hem homenatjat amb diversos articles.

Carles Hac Mor a la Fundació Palau  |  Foto Jaume Pons Alorda

Carles Hac Mor a la Fundació Palau | Foto Jaume Pons Alorda

“La veu de Carles Hac Mor s’ha apagat amb la hipnòtica i dissimulada timidesa que el caracteritzava. No ha pogut despertar del coma induït. La seva mort ens torna a situar en un nou espai de desolació i de dol, situació intuïda però inesperada que ens demostra que els mestres més grans de la literatura catalana a poc a poc se’n van”, diu Jaume Pons Alorda en un obituari publicat a Núvol. 

Pons Alorda també ha demanat en un segon article que l’Associació Escriptors en Llengua Catalana concedeixin el premi Jaume Fuster a Carles Hac Mor, encara que sigui un reconeixement pòstum. “Les bases del Premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) a la trajectòria d’un escriptor mostren que l’autor premiable ha d’estar viu quan es convoca el guardó però no necessàriament durant el període de votació”, diu Pons Alorda.

En un article publicat a Núvol, el crític Jordi Marrugat reivindica l’amplitud de l’obra de Carles Hac Mor, un autor que “no ha restringit el seu camp d’acció a la literatura. La seva és una posició vital extraliterària, extraartística, extracultural. S’obrí pas al món públic durant aquells experimentals i revolucionaris anys setanta del segle XX a través de l’art conceptual i del textualisme. Podeu llegir l’article de Marrugat a Núvol. 

Paco Fanés ha recordat l’experiència de Poesia als parcs, cicle de recitals poètics organitzats per Carles Hac Mor. Fanés rememora l’amic capaç de “convertir l’acte poètic en una autèntica festa pagano-escalaborniana”. Llegiu l’article a Núvol. 

I Enric Casasses li ha dedicat aquest poema, titulat ‘on vas carles hac’, que ha acompanyat amb una fotografia singular.

un poema visible per enviar cap a l’hac

el títol complet seria

on vas carles hac, (des)pintura damunt roc sobre taula coberta amb un mir

(que és una reproducció d’un paisatge de l’aleixar, de joaquim mir)

el port de la foto per on se’n va el vaixell és el de port-vendres

i el ninotet de la poca-solta està al capdamunt d’un llapis d’escriure

 

*!

en

r

ic

Carles Hac Mor 1